Prezidentas Niujorke atidengė žydų raštus išsaugojusio Antano Ulpio memorialinę lentą

Prezidentas Niujorke atidengė žydų raštus išsaugojusio Antano Ulpio memorialinę lentą

Darbo vizito Niujorke metu prezidentas Gitanas Nausėda Žydų mokslinių tyrimų institute (YIVO) atidengė memorialinę lentelę bibliotekininkui ir bibliografui Antanui Ulpiui.

Lietuvos vadovas pabrėžė, kad svarbu saugoti atmintį apie Vilniuje buvusių Knygų rūmų direktoriaus A. Ulpio ir vadinamosios „Popieriaus brigados“ poelgius, nes jų dėka tūkstančiai žydų knygų ir dokumentų buvo išsaugoti nacių ir sovietų okupacijų metu.

Prasidėjus nacių okupacijai, apie 20 žydų iš Vilniaus geto – vadinamoji „Popieriaus brigada“ – rizikuodami savo gyvybėmis, slėpė žydiškas knygas, Toros ritinius ir kitus dokumentus. Vėliau šiuos unikalius leidinius nuo sovietų sunaikinimo išgelbėjo Knygų rūmų direktorius A. Ulpis, paslėpęs juos Šv. Jurgio bažnyčioje įrengtoje saugykloje.

„Tai ne tik svarbi išsaugota Lietuvos žydų istorijos dalis, bet ir humanizmo pavyzdys, kai blogis atremiamas gėriu, o tamsa – šviesa“, – sakė Lietuvos prezidentas.

Šalies vadovas pažymėjo, kad šiemet minimas Vilniaus geto likvidavimo 80-metis, kuris dar kartą primena apie skausmingus istorijos etapus, iš kurių privalu mokytis ir kurių negalima pamiršti.

2022 metais YIVO užbaigė septynerius metus vykdytą projektą, kurio metu buvo apdorota, išsaugota ir suskaitmeninta YIVO prieškario biblioteka ir archyvai, išgelbėti Vilniuje.

Niujorke ir Vilniuje esanti medžiaga, suskaldyta Antrojo pasaulinio karo metais, pirmą kartą sujungta skaitmeniniu būdu ir nuo šiol yra prieinama visuomenei.

Nuotrauka: YIVO valdybos pirmininkė Ruth Levine, Prezidentas Gitanas Nausėda su žmona Diana ir YIVO vykdomasis direktorius Jonathanas Brentas / Roberto Dačkaus nuotr.