Kviečiame moksleivius į NARA garso žurnalistikos mokyklą

NARA redakcija pradeda rengti garso pasakojimų ciklą, kuriuo siekiama pažinti naują Vilniaus žydų kartą. Žurnalistai kviečia 9-11 klasių vilniečius moksleivius prie jo prisijungti. Trečiadienį, rugpjūčio 9 d., 17.30 val., Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Pažinimo erdvėje-Laimės Lukošiūnienės salėje (V a.) vyks susipažinimo vakaras. Būtina registracija: karolis@nara.lt

Karolis Vyšniauskas / Asmeninio albumo nuotr.

Būsimas garso pasakojimų ciklas sieks pažinti ir NARA tinklalaidės klausytojams pristatyti jaunus Vilniuje gyvenančius žydus, tęsiančius šimtmečius menančią, per Holokaustą beveik sunaikintą, bet lig šiol gyvą Vilniaus žydų istoriją.

Tai unikali proga garso žurnalistika bei tinklalaidėmis (angl. podcasts) besidomintiems moksleiviams prisijungti prie NARA profesionalų komandos ir dirbti kartu. Projekte kviečiami dalyvauti 9–11 klasių moksleiviai iš skirtingų etninių grupių multikultūriame Vilniaus mieste.

Projekto darbai vyks 2024-ųjų pavasarį ir vasarą, bet susipažinti susidomėjusieji moksleiviai kviečiami jau dabar. Neformaliame renginyje moksleiviai susipažins su garso žurnalistikos pagrindais ir prisijungs prie pokalbio apie Vilniaus žydų bendruomenę ir Vilniaus daugiakultūriškumą.

Moksleivių vaidmuo projekte bus kertinis – jie ims interviu, prisidės montuojant epizodus, rinks informaciją, ieškos kūrybiškų jos pateikimo būdų. Iš viso projektui bus atrinkti 5–7 moksleiviai, jie dirbs kartu su NARA mentoriais. Ši programa leis dalyviams geriau pažinti miesto, kuriame jie auga, istoriją, ir galės tapti tramplinu į žurnalistikos ar kitas visuomenę tiriančias studijas Lietuvoje ar užsienyje.

Susidomėjusieji moksleiviai laukiami rugpjūčio 9 d. 17.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Pažinimo erdvėje-Laimės Lukošiūnienės salėje (V a.).

Garso pasakojimų ciklą inicijuoja vienas NARA redaktorių, žurnalistas Karolis Vyšniauskas. Projekto edukacinę dalį kuruoja vilnietis edukacijos specialistas Danielius Hitereris. Projektą finansuoja Jungtinių Amerikos Valstijų ambasados Lietuvoje JAV programų alumnų fondas.

Nuo 2017 m. veikianti NARA tinklalaidė yra pirmoji profesionali tinklalaidė Lietuvoje. NARA autorių garso žurnalistikos darbai buvo nominuoti „Prix Europa“ žurnalistikos festivalyje ir pristatyti Tarptautiniame žurnalistikos festivalyje Italijoje. 2019 m. NARA buvo pripažinta geriausia tinklalaide Lietuvoje „Login“ konferencijoje.

Planuojančius dalyvauti susitikime ar susidomėjusius programa, bet negalinčius dalyvauti, kviečiame iš anksto apie tai informuoti organizatorius el. paštu karolis@nara.lt.