Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė ragina kuo skubiau nukelti Juozui Krikštaponiui skirtą paminklą Ukmergėje

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė ragina kuo skubiau nukelti Juozui Krikštaponiui skirtą paminklą Ukmergėje

Seimo sudaryta desovietizacijos komisija pateikė rekomendacijas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui (LGGRTC) nukelti partizanui Juozui Krikštaponiui skirtą paminklą Ukmergėje. Deja, LGGRTC, vietoje to, kad imtųsi konkrečių veiksmų ir pašalintų paminklą už tūkstančių nekaltų žydų žudynes atsakingam asmeniui, kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu panaikinti partizanui suteiktą statusą. Tai – akivaizdus delsimas ir atsakomybės permetimas kitai organizacijai.

„Pono Krikštaponio dalyvavimas Holokauste yra neginčijamas – tai įrodo to paties LGGRTC surinkti dokumentai ir pateikta pažyma. Dalyvavimas žudynėse yra nusikaltimas, kurio nepanaikina kiti nuopelnai. Minint Vilniaus geto antinacistinio pasipriešinimo ir likvidavimo 80-ąsias metines, paminklas Krikštaponiui yra įžeidimas visų aukų atminimui ir jų artimiesiems“, – sako Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė, advokatė Faina Kukliansky.

LŽB ragina LGGRTC imtis skubių veiksmų ir, vadovaujantis desovietizacijos komisijos rekomendacijomis, pašalinti paminklą J. Krikštaponiui iš Ukmergės miesto centro.