Paneriuose iškilo laikinas paminklas romų genocido aukoms

Minime Romų genocido samudaripen atminimo dieną, kai 1942-aisiais, nacistinės Vokietijos okupuotoje Lietuvoje, prasidėjo masinis romų naikinimas. Tikslių duomenų nėra, tačiau manoma, kad tuo laikotarpiu nužudyta per 500 arba maždaug kas trečias romas.

Specialiai šiai progai sukurtas simbolis yra laikinas. Tikimasi, ateityje pakeis deramas nužudytoms aukoms skirtas paminklas / LŽB nuotr.

Šiandien Panerių memoriale vyko aukų pagerbimo ceremonija, į kurią susirinko ambasadoriai, Vilniaus savivaldybės, Užsienio reikalų ir Kultūros ministerijų atstovai, ne tik Lietuvos, bet ir Estijos bei Latvijos romų bendruomenės.
Romų himną atliko dainininkė Konsuela Mačiulevičiūtė, o aktorius Marius Jampolskis skaitė jaudinančią ištrauką iš knygos „Esu Karolis“, į kurią sudėti koncentracijos stovykloje kalėjusio berniuko išgyvenimai.

Lietuvos romų bendruomenės vadovas Ištvanas Kvikas ir aktorius Marius Jampolskis / LŽB nuotr.

„Nereikia žudyti žmonių, kurių akys – ne mėlynos, o juodos. Kurių plaukai – ne šviesūs, o tamsūs. Kurie galbūt dainuoja geriau negus patys originalūs vienos ar kitos valstybės gyventojai. Kurie turi savo gyvenimo būdą. Kurie pasakoja savo pasakas vaikams. Kurie dainuoja savo dainas vaikams. Už tai žmonių nereikia žudyti ir niekinti. Tiesiog reikėtų prisiminti, kad tokie įvairūs yra mūsų šalies gyventojai“, – sakė Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė, advokatė Faina Kukliansky.

Renginio akimirka / LŽB nuotr.

Ji pabrėžė, kad Lietuvos žydų ir romų likimai Antrojo pasaulinio karo metu buvo labai panašūs.
„Vakar buvau viename Lietuvos mieste, kuriame iki karo pusė gyventojų buvo žydai. Kalbantis su to miesto valdžios atstovais atrodė, lyg tai jiems būtų naujiena. Tiesa, tai buvo prieš 80 metų, bet juk kažkas gyvena jų namuose ir dabar. Galbūt net valgo naudodamiesi jų peiliais ir šakutėmis.
Lygiai taip pat ir su romais, kurie gyveno visoje Lietuvoje. Jeigu vieną dieną mes imsime ir užmiršime, kad šie žmonės buvo mūsų visuomenės dalis, toliau neminėsime žudynių datų, bus blogai – patys save nuskurdinsime. Jau nekalbant apie brutaliai nužudytus žmones, iš kurių kažkada buvo atimti gyvenimai, o šiandien – pagarba ir atmintis. Šito būti negali“, – įsitikinusi F. Kukliansky.
Litvakų bendruomenės vadovė palinkėjo visiems neužmiršti nė vienos aukos – nei Holokausto, nei genocido, nei žudynių.
„Turime tai prisiminti kasdien, kas tokie tragiški įvykiai daugiau nepasikartotų“, – teigė F. Kukliansky.
Prie duobės, kur buvo sušaudyti romai, buvo pastatytas „Vilniaus kalvių“ menininko Raimondo Vaitkūno specialiai šiai progai sukurtas simbolis – stilizuotas vežimo ratas, simbolizuojantis romų tautą. Jį pašventino kunigas Ričardas Doveika. Tai – laikinas simbolis, kurį, tikimasi, ateityje pakeis deramas nužudytoms aukoms skirtas paminklas.

Renginio akimirkos – nuotraukų galerijoje.