Silvios Foti knygos pristatymas ir diskusija Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje

Silvios Foti knygos pristatymas ir diskusija Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje

Spalio 29 d. popietę Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje vyko knygos ,,Nacio anūkė: kaip aš sužinojau, kad mano senelis — karo nusikaltėlis” pristatymas bei diskusija. Knyga lietuvių kalba bus pristatyta 2022 m. vasario mėnesį vyksiančios Vilniaus Knygų mugės metu atnaujintu pavadinimu “Vėtra lietaus šalyje”.

Renginio metu, Čikagoje gyvenanti lietuvių kilmės amerikiečių žurnalistė ir rašytoja Silvia Foti pristatė skaudžią asmeninę patirtį tyrinėjant savo senelio, generolo Jono Noreikos-Vėtros, veiklą bei atrastus kolaboravimo su nacistiniu okupaciniu rėžimu Lietuvoje faktus. Autorė atvirai išdėstė savo požiūrį į senelio vykdytą nusikalstamą veiklą ir apgailestavo, kad Lietuvoje jis vis dar yra pristatomas kaip sektinas pavyzdys ir herojus.

Po pristatymo vykusios diskusijos metu buvo išsamiai aptartos viešojoje erdvėje kylančios audringos reakcijos į naujų skausmingų istorinių faktų atradimą bei ekspertų, visuomenės lyderių bei politikų atsakomybę už viešąjį diskursą. Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky diskusijos metu teigė: “Net neabejoju, kad nors žiniasklaida ir nesusidomėjo šia diskusija, bet po šio renginio išgirsime daug kritiškų vertinimų iš čia nebuvusiųjų. Bet daug kartų jau esu sakiusi ir pakartosiu darsyk: Lietuvos vardą teršia tie, kurie slepia tiesą, o ne tie, kurie kalba tiesą.

Ir, žinant p. S. Foti knygos istoriją, tikrai reikia turėti labai daug drąsos ir nuoširdumo apie artimą savo šeimos narį, apie savo senelį, parašyti tiesą, kuri tokia ir nemaloni ir pribloškianti. Tad galime ir privalome už tai padėkoti”.

Po pristatymo vykusioje diskusijoje taip pat dalyvavo Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Nepriklausomybės Akto signataras, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams tirti pirmininkas Emanuelis Zingeris, Žydų bibliotekos direktorius ir steigėjas Žilvinas Bieliauskas, Užsienio reikalų ministerijos Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamento direktorius ambasadorius Marius Janukonis, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams tirti direktorius Ronaldas Račinskas bei Vilniaus universiteto profesorė dr. Jurgita Verbickienė.