Mes dažnai girdime žodį „labdara“, bet ar dėkojame tam, kuris mums padėjo?

Mes dažnai girdime žodį „labdara“, bet ar dėkojame tam, kuris mums padėjo?

Lietuvoje, kaip ir kitose Baltijos šalyse atkūrus valstybių nepriklausomybę, JOINT pagalba atgimė regioninės žydų bendruomenės, kurios gelbsti žydus, susidūrusius su sunkumais.

Šiais metais, minint Amerikos žydų labdaros organizacijos JOINT (JDC) 100 – ąjį veiklos jubiliejų, Panevėžio žydų bendruomenė parengė projektą, kurio renginys įvyko 2014 m. lapkričio 6 – ąją dieną. Pagrindinis projekto tikslas – labdaringos JOINT veiklos Lietuvoje ir Panevėžyje įamžinimas.

Renginys prasidėjo saulėtą lapkričio 6 – osios rytą, Panevėžio miesto G. Petkevičaitės – Bitės bibliotekoje. Gausiai susirinkę garbingi svečiai dalyvavo konferencijoje, kurią parengė Panevėžio žydų bendruomenė.  Konferenciją atidarė PŽB pirmininkas Gennady Kofman, kuris savo pranešime atskleidė unikalų istorinį faktą apie gyvybiškai svarbią JOINT organizacijos veiklą karo bei pokario metu.

Į konferenciją atvyko aukšto rango svečiai. Panevėžio miesto meras Vitalijus Satkevičius nuoširdžiai sveikino, sukūrus tokį svarbų projektą, Lietuvos Respublikos Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė kalbėjo apie istorinius žydų gyvenimo faktus bei pabrėžė JOINT veiklos svarbą, Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas pasisakė apie žmogiškumo, gerumo bei atjautos pradus, kurie sudarė JOINT labdaringos veiklos pagrindą. Keletą padėkos ir sveikinimo žodžių tarė Tarptautinės komisijos sekretoriato vadovas Ronaldas Račinskas, kuris įteikė Panevėžio žydų bendruomenei padėkos raštą už nuoširdų bendradarbiavimą ir ilgametę partnerystę su aktyviomis Panevėžio miesto mokyklomis, kur veikia Tolerancijos ugdymo centrai, įkurti Tarptautinės komisijos iniciatyva.

Konferencijoje dalyvavo, garbingi svečiai iš užsienio: Izraelio nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Hagit Ben – Yaakov, JOINT atstovas Lietuvoje Ariel Nadbornik ir Lietuvos Vyriausiasis rabinas Chaimas Buršteinas. Taip pat buvo pakviesti Panevėžio miesto Tarybos nariai,  gimnazijų bei mokyklų direktoriai,  mokytojai,  ir t.t. Panevėžio kraštotyros muziejaus vyresnysis muziejininkas, Panevėžio apskrities archyvo direktorius, G. Petkevičaitės – Bitės bibliotekos direktorė, Panevėžio galerijos direktorė ir kiti svarbūs svečiai, prisidėję prie šio renginio.

Konferencijoje pranešimus skaitė PŽB pirmininkas Gennady Kofman, Panevėžio kraštotyros muziejaus vyresnysis muziejininkas Donatas Pilkauskas, Lietuvos žydų socialinio centro direktorius Simas Levinas. Svečiai klausėsi pranešimų apie JOINT įkūrimo istoriją, nuopelnus žydams pasaulyje, Lietuvoje ir Panevėžyje. JOINT ir šiandien yra didžiausia pasaulyje humanitarinės pagalbos žydams organizacija, veikianti daugiau, nei 70 – tyje pasaulio šalių. JDC remiasi šimtamete patirtimi, kovodama su žydų skurdu bei nepritekliumi, tuo būtu saugodama juos nuo įvairiausių grėsmių.

Vėliau renginio svečiams buvo pristatyta istorinių fotografijų paroda, kurioje įamžintos JOINT darbo Lietuvoje akimirkos. Svečiai klausėsi gyvos muzikos, vaišinosi furšete. Tai pat pristatyta brošiūra, skirta  JOINT veiklos Panevėžyje ir Lietuvoje paminėjimui. Brošiūroje sudėti archyviniai dokumentai bei nuotraukos, gautos iš JDC archyvų.

PŽB pirmininkas Gennady Kofman pasirūpino, kad žmonės, padėję parengti projektą, suteikę paramą, neliktų šešėlyje. Pirmininkas apdovanojo juos padėkos raštais ir dovanomis už beatodairišką bendradarbiavimą bei toleranciją.

Renginio kulminacija tapo paminklinės Stelos atidengimas. Ji skirta JOINT  100-to metų veiklos Panevėžyje ir Lietuvoje įamžinimui. Stela pastatyta buvusioje Džonto gatvėje, toks pavadinimas dabartinei Zikaro gatvei buvo suteiktas 1923 metais Panevėžio miesto Tarybos sprendimu už JOINT paramą, statant ir įrengiant religinius, švietimo įstaigų pastatus  ir naujus gyvenamuosius žydų kvartalus.

Prie šio akį traukiančio paminklo keletą šiltų žodžių tarė pagrindinis projekto organizatorius Gennady Kofman, Lietuvos vyriausiasis rabinas Chaimas Buršteinas, nepaprastoji ir įgaliotoji Izraelio ambasadorė Hagit Ben – Yaakov, Panevėžio miesto tarybos narė  Galina Kuzmienė ir vieni svarbiausių šio projekto dalyvių – rėmėjai Jury ir Svetlana Grafman. Stela buvo iškilmingai atidengta. Ja pasigrožėti atvyko ir Panevėžio Margaritos Rimkevičaitės technologinės mokyklos direktorius Tautvydas Anilionis su pirmojo kurso studentais.

   Šiuo renginiu Lietuvoje atverstas naujas istorinis puslapis, atskleidžiantis labdaringos JOINT veiklos svarbą, kad esamosios ir ateities kartos, žinotų, kas yra labdara ir kokį indėlį į ūkio vystymą po I – ojo ir II – ojo Pasaulinių karų įnešė ši organizacija. PŽB išleista brošiūra pasakoja tik nedidelę, bet svarbią Lietuvos žydams JOINT istorijos dalį, nes neįmanoma sutalpinti didžiulės informacijos apimties į tokį nedidelį leidinį.