Pagerbdami Holokausto aukas, griauname netolerancijos sienas, sako užsienio reikalų viceministras

Užsienio reikalų viceministras Mantvydas Bekešius rugsėjo 23 dieną kartu su valstybės vadovais, Seimo nariais, Lietuvos žydų bendruomenės nariais, užsienio šalių diplomatinių atstovybių atstovais dalyvavo Lietuvos žydų genocido aukų pagerbimo ceremonijoje Paneriuose.

„Pastaraisiais metais pastebimi pozityvūs pokyčiai Lietuvos visuomenėje rodo, kad vis geriau suprantama ir įsisąmoninama Lietuvos žydų netektis ir skausmas. Rugsėjo 23 dienos minėjimu ne tik pagerbiame Holokausto aukas, bet ir griauname netolerancijos sienas. Bendrapiliečių netektis yra visų mūsų netektis, visos Lietuvos tragedija“, – sakė M. Bekešius.

Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena minima kasmet nuo 1994 metų. 1943 m. rugsėjo 23 d. buvo likviduotas Vilniaus getas, o 1944 m. Kauno ir Šiaulių getai. Vilniuje 1943 m. rugsėjį liko tik apie 2000 žydų iš 57 000, gyvenusių 1941 metais.

Užsienio reikalų viceministras M. Bekešius tą pačią dieną Kultūros ministerijoje dalyvavo spaudos konferencijoje, kurioje JAV YIVO Žydų mokslinių tyrimų instituto direktorius  Jonathanas Brentas pristatė tarptautinį projektą, skirtą išsaugoti, suskaitmeninti ir virtualioje erdvėje sujungti YIVO prieškarinius archyvus iš Niujorko ir Vilniaus.

 Nuotraukos iš Panerių – Ilonos Šilenkovos, iš spaudos konferencijos – Dainiaus Labučio/ELTA.

Taip pat skaitykite: Užsienio reikalų ministras JAV žydų organizacijoms pristatė Lietuvos veiklą, skirtą pagerbti Holokausto aukas