Tyrimo nebus: žydšaudžių sąraše prokuratūra rado tik mirusių pavardes (žiniasklaida)

Vilnius, birželio 9 d. (BNS). Generalinė prokuratūra negalės pradėti ikiteisminių tyrimų dėl genocido pagal Lietuvos žydų bendruomenės ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) prašymą ir perduotą galimai žydų žudynėse dalyvavusių asmenų sąrašą, nes nė vieno iš 2039 sąraše įrašytų asmenų nebėra gyvo, praneša naujienų portalas 15min.lt.

„Turimų duomenų nepakanka pradėti ikiteisminiam tyrimui. Susipažinus su sąrašu konstatuota, kad šių asmenų nebėra gyvų, todėl baudžiamasis persekiojimas nėra galima“, – teigė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vadovė Elena Martinonienė.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro sudarytame tiesiogiai žydų žudynėse dalyvavusių asmenų sąraše yra 2039 pavardės. Šis sąrašas buvo sudaromas tikrinant 2009-aisiais Lietuvos žydų asociacijos Izraelyje paskelbtą žydšaudžių sąrašą. LGGRTC darbuotojai ėmėsi tikrinti šiuos sąrašus ir sudarė personalizuotą 1071 žmogaus sąrašą, bet istorikai sako, kad jis nėra baigtinis ir Holokaustą Lietuvoje vykdė 3–6 tūkst. žmonių.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai, dažnai talkinami lietuvių kolaborantų, išžudė apie 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų. Karo metais išgelbėti apie 8 tūkst. Lietuvos žydų, dar maždaug tiek pat liko gyvi, nes spėjo pasitraukti į Sovietų Sąjungos gilumą. 2011 metų gyventojų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyvena apie 3 tūkst. žydų .