Skandalo sūkuriuose skandintas archeologas tapo atstumtuoju

Skandalo sūkuriuose skandintas archeologas tapo atstumtuoju

Dalia Gudavičiūtė

Kolegų panieka, nedarbas, gresiantis skurdas ir kartėlis. Archeologas Kęstutis Katalynas tvirtino, kad tokią kainą jam teko sumokėti po tarptautinio skandalo, kilusio dėl senųjų žydų kapinių Vilniaus centre, rašo „Lietuvos rytas“.

Prieš statant Karaliaus Mindaugo apartamentus Vilniaus centre tą vietą tyrinėjusiam vilniečiui K.Katalynui nei žydai, nei lietuviai nebuvo pareiškę jokių priekaištų. Bet 59 metų archeologas neabejoja, kad kaip avinėlis buvo paaukotas ant mūsų šalies Vyriausybės ir tarptautinių žydų organizacijų taikos sutarties laužo.

Iki šiol kai kurie politikai nevengia pareikšti, kad kelerius metus liepsnojęs tarptautinis konfliktas dėl neva naikintų žydų kapaviečių padarė Lietuvai daug žalos. Esą tuomet Karaliaus Mindaugo apartamentus statę verslininkai žiūrėjo tik savo, o ne valstybės interesų. Bet iš tiesų nukentėjo ne verslininkai, o jų pasamdytas archeologas, kasinėjęs ir tyrinėjęs tą teritoriją.

K.Katalynas liko be darbo, o po to neteko ir galimybės savarankiškai kasinėti.

Ketvirtį amžiaus Vilnių kasinėjęs, puikiai jo istoriją išmanantis, mokslų daktaro laipsnį turintis archeologas prieš tai buvo gavęs dviejų sostinės merų padėkas už savo darbą.

Palaikus liepė užkasti

Skaitykite lrytas.lt