Panevėžio bendruomenėje lankėsi jaunieji rabinai iš įvairių šalių

        Balandžio 7 dieną Panevėžio žydų bendruomenę aplankė dvi jaunųjų rabinų grupės, kuriose buvo atstovų iš viso pasaulio šalių: JAV, Kanados, Anglijos, Prancūzijos, Izraelio, Tokijo ješivų. Jaunuoliai domėjosi prieškariniu bei šiuolaikiniu žydų gyvenimu. Pirmąją grupę lydėjo rabinas Meir Wunder, kiekvienais metais apsilankantis Panevėžyje su didele grupe abiturientų. Jaunuoliai labai domėjosi rabino Josifo Šlome Kahanemo gyvenimu.

         J.Šlome Kahanemas  gimė 1886 m. Kulių miestelyje, mokėsi Plungės bei Telšių ješivose, vėliau tęsė studijas Naugarduko ješivoje. Dirbo ješivos direktoriumi.  Nuo 1919 iki 1940 metų su šeima gyveno Panevėžyje ir 1923 m. tapo Lietuvos Seimo nariu. J. Š. Kahanemas Panevėžyje įkūrė prieglaudą, vaikų namus, žydų religinę mergaičių gimnaziją ,,Javnė“, vadovavo ješivai. Vėliau kartu su sūnumi persikėlė į Izraelį, kur rūpinosi Lietuvos žydų religinių tradicijų išsaugojimu. Jo iniciatyva buvo pastatyta prieglauda žydų vaikams, vieno pastato sienoje įamžinti Lietuvos ješivų pavadinimai. 1919 m. taip pat jo dėka buvo atkurta Panevėžio ješiva.

rabinaiP1

          Antrąją rabinų grupę atlydėjo rabinai Tuvia Konn bei Nesivos Tours. Jie pasakojo, kad yra girdėję, apie jeshivą Bochrim, domėjosi Panevėžio miestu, o atsiradus galimybei, panoro atvykti ieškoti savo šaknų. Panevėžyje jie aplankė žydams svarbias vietas, suvokdami, koks didelis istorinis paveldas slypi mieste, kuris darkarta privertė  didžiuotis tuo, kad jie yra žydai.         Rabinai žiūrėjo filmą apie Panevėžio žydų istoriją, kuris pasak jų, tarsi atvėrė langą į praeitį.