Įsigaliojo trijų dienų paliaubos tarp Izraelio ir „Hamas“

Ga­zos Ruo­že an­tra­die­nį įsi­ga­lio­jo tris par­as tu­rin­čios truk­ti pa­liau­bos tarp Iz­rae­lio ir pa­les­ti­nie­čių is­la­mis­tų ju­dė­ji­mo „Ha­mas“.

Abi ša­lys su­si­ta­rė nu­trauk­ti ug­nį per jau be­veik mė­ne­sį vyks­tan­tį ka­rą nuo 8 val. vie­tos (ir Lie­tu­vos) lai­ku.

Per 72 va­lan­dų pa­liau­bas Iz­rae­lis ir „Ha­mas“ ves ne­tie­sio­gi­nes de­ry­bas Kai­re dėl pla­tes­nės su­tar­ties, tu­rin­čios už­kirs­ti ke­lią to­les­niam smur­tui.

Prieš įsi­ga­lio­jant pa­liau­boms „Ha­mas“ pa­lei­do il­go nuo­to­lio ra­ke­tų sal­vę, par­eiš­kęs, kad toks žings­nis yra kerš­tas už Iz­rae­lio vyk­dy­tas žu­dy­nes.

Oro pa­vo­jaus si­re­nos gau­dė to­li Iz­rae­lio šiau­rė­je, ne­tgi Je­ru­za­lės prie­mies­čiuo­se, ta­čiau pra­ne­ši­mų apie žmo­nes, nu­ken­tė­ju­sius per tą at­aką, ne­bu­vo gau­ta.

An­tra­die­nį par­yčiais smur­tas at­ro­dė rims­tan­tis – pra­ne­ši­mų apie in­ci­den­tus su­ma­žė­jo. Dvi ra­ke­tos bu­vo pa­leis­tos į Iz­rae­lio pie­ti­nį Aš­ke­lo­no mies­tą, ta­čiau jas nu­mu­šė oro erd­vės gy­ny­bos sis­te­ma „Ge­le­ži­nis ku­po­las“ (Iron Do­me), o žmo­nės ne­nu­ken­tė­jo.

Ga­zos Ruo­žo par­ei­gū­nai nu­ro­dė, kad per šį ka­rą žu­vo 1 834 pa­les­ti­nie­čiai, dau­giau­siai ci­vi­liai.

Iz­rae­lis in­for­ma­vo, kad nuo ka­ri­nės ope­ra­ci­jos pra­džios lie­pos 8 die­ną, kai bu­vo pra­dė­tas avia­ci­jos bom­bar­da­vi­mas dėl pa­les­ti­nie­čių ko­vo­to­jų lei­džia­mų ra­ke­tų, žu­vo 64 žy­dų vals­ty­bės ka­riai ir trys ci­vi­liai.

Iz­rae­lio ka­ri­nių pa­jė­gų at­sto­vas Pe­te­ris Ler­ne­ris sa­kė, kad pra­ei­tą nak­tį ar­mi­ja su­nai­ki­no pa­sku­ti­nius iš 32 tu­ne­lių, per ku­riuos „Ha­mas“ ko­vo­to­jai pa­tek­da­vo į Iz­rae­lio te­ri­to­ri­ją ir reng­da­vo at­akas, pa­da­riu­sias apie 100 mln. JAV do­le­rių ža­lą.

„Šian­dien bai­gė­me ša­lin­ti tą grės­mę“, – nu­ro­dė jis.

Skaitykite lzinios.lt