Žydai sinagogoje pagerbia Paryžiaus išpuolių aukas

 

PARYŽIUS (JTA) Žydų naujienų agentūra

Apie 200 žmonių susirinko sekmadienį, stipriai saugomoje Paryžiaus sinagogoje, prisiminti penktadienio vakaro teroro išpuolių aukų.

Vyriausiasis Prancūzijos rabinas Haim Korsia, Prancūzijos žydų ir Izraelio lyderiai kalbėjo, kad Prancūzijos žydai “jaučia tą patį skausmą, kaip ir tragedijos paliestos šeimos ir visa Prancūzija.” Jis pridūrė, kad “susirinkimas į sinagogą šiuo metu yra svarbesnis dalykas nei kalbos. Prancūzų visuomenė pakils iš savo sielvarto, kaip Amerikos visuomenė pakilo po 2009 rugsėjo11-osios ir kaip Izraelio visuomenė, kuri niekada nepasiduoda įbauginama po daugybės išpuolių “.

Paryžiaus gatves aplink sinagogą, kol vyko žydų apeigos,  aptvėrė policijos ir armijos pajėgos. Visos kitos Prancūzijos žydų bendruomenių įstaigos yra uždarytos, laikantis griežtų saugumo reikalavimų.

“Dabar Prancūzijos žmonės pradeda suprasti, kaip mes žydai jautėmės pastaraisiais metais, kai Izraelyje teroro išpuoliai virto kasdienybe,”- kalbėjo Samuelis Sandleris, Jonathano Sandlerio tėvas.  Jonathanas su dviem sūnumis ir dar vienu vaiku buvo nužudytas 2012 per islamo teroristų išpuolį Tulūzos mokykloje.

Sinagogoje aukas pagerbė ir žydų organizacijų vadovas Rogeris Cukermanas, Sacha Reingewirtzas –  Prancūzijos žydų studentų sąjungos vadovas, taip pat Izraelio ambasadorius Aliza Bin-Nun. Vyriausiasis Paryžiaus rabinas Michelis Gugenheimas kalbėjo, kad ,,žydai iškentėję daugiau nei kiti, supranta solidarumo ir vienybės galią, kuri padeda skausmą kenčiančioms šeimoms ir našlaičiais tapusiems vaikams.

Per išpuolius Paryžiuje penktadienio naktį žuvo 132 žmonės, daugiau kaip 350 buvo sužeisti.