Mirė buvęs Izraelio prezidentas Icchakas Navonas

Gerbiamieji Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės nariai,

Lapkričio 7 d., sulaukęs 94-erių metų, mirė buvęs Izraelio prezidentas Icchakas Navonas (Yitzhak Navon).Nuo 1978 iki 1983 m. jis buvo šalies prezidentu, o vėliau ilgą laiką dirbo Izraelio švietimo ministru. Norinčius pasirašyti užuojautų knygoje, kviečiame atvykti į Izraelio Ambasadą, Konstitucijos pr. 7, Vilniuje:

Šiandien, lapkričio 09 d.  14:00 iki 16:00,

Antradienį, lapkričio 10 d. 10:00 iki 12:00 ir 14:00 iki 16:00,

Trečiadienį, lapkričio 11 d.  10:00 iki 12:00 ir 14:00 iki 16:00.

Embassy of Israel to Lithuania,Konstitucijos pr. 7, LT-09308,Vilnius, Lithuania

Tel.: +370-5-2502502

E-mail: ambassador-sec@vilnius.mfa.gov.il

Icchakas Navonas ilgus metus buvo visuomeniniu bei politiniu veikėju ir nuolat rašė, pagrindine savo rašinių tema laikydamas sefardų ir mizrachi žydų kultūrinio paveldo išsaugojimą. 1978 metais jis buvo išrinktas 5-uoju Izraelio valstybės prezidentu. Šiame poste jis tarnavo iki 1983 metų.

Kadencijos metu jis tiesė tiltus tarp Izraelio etninių grupių, religinių žydų ir pasauliečių, sefardų ir aškenazių, kairiųjų ir dešiniųjų, žydų ir arabų, ir siekė nuraminti įtampą, kilusią dėl žydų nausėdijų Sinajaus pusiasalyje iškelimo, vykdant taikos sutarties su Egiptu sąlygas.

Vienu ryškiausių jo kadencijos įvykių tapo jo valstybinis vizitas į Egiptą 1980 m. prezidento Anwar Sadat kvietimu. Jis padarė didžiūlį įspūdį šeimininkams laisvai kalbėdamas arabiškai, tokiu būdu suartindamas žydus ir arabus bei parodydamas, jog izraeliečiai ir žydai nėra regiono svetimšaliai.

Užbaigęs prezidento kadenciją, jis sugįžo prie visuomeninės bei politinės veiklos. Savo ilgos karjeros metu jis buvo Ministro Pirmininko kabineto vadovu, Švietimo Ministru, buvo išrinktas Kneseto nariu bei Sionistų Vykdomojo Komiteto Pirmininku.

Prezidentas Reuvenas Rivlinas (Reuven Rivlin), pareikšdamas užuojautą dėl 5-ojo Izraelio prezidento Icchako Navono mirties, lapkričio 7 d. sakė:Icchakas buvo dvasios ir ryžto žmogus, kuris petis petyn su Ben-Gurionu statė Izraelio valstybės pamatus, ir sukurė vieną reikšmingiausių žydų ir Izraelio kultūros veikalų – Bustan Sefardi („Sefardų sodas“), tapusį Izraelio kultūriniu monumentu.”

Visuomenė atsisveikino su amžinatilsiu prezidentu Prezidentinėje rezidencijoje Jeruzalėje.