„Ana Frank – istorija šiandienai“

„Ana Frank – istorija šiandienai“

2015 m. rugsėjo 17 d. Panevėžio Saulėtekio progimnazijoje buvo atidaryta paroda „Ana Frank – istorija šiandienai“, kurią Panevėžio m. žydų bendruomenės pirmininkas atvežė į regioną iš Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus, suderinus su muziejaus direktoriumi Marku Zingeriu.

Pagrindinis parodos momentas akcentuojamas ties tragišku žydų vaiko likimu, vardu Ana Frank, kuri gimė 1929 m. birželio 12 dieną. Kartu su seserimi ir tėvais ji gyveno Vokietijoje, Frankfurte prie Maino. Kai į valdžią atėjo A.Hitleris, Anai buvo 3 metai. Šalyje prasidėjus žydų persekiojimui, Frankų šeima nusprendė ieškoti prieglobsčio užsienyje. Jie emigravo į Amsterdamą (Olandija). Ana ir sesuo Margo pradėjo lankyti mokyklą, greitai išmoko olandų kalbą, susirado draugų. Tačiau 1940 m. Olandiją okupavo Vokietijos kariuomenė ir prasidėjo žydų persekiojimai. „Pasibaigus 1940 m. gegužei, baigėsi ir geri laikai: iš pradžių atėjo karas, po to – kapituliacija, galiausiai įžengė vokiečiai, – tuomet prasidėjo mūsų, žydų, vargai“ (Ana Frank).

Iki 1941 m. pabaigos Vokietijoje ir daugumoje okupuotų valstybių buvo baigta žydų registracija ir izoliacija. Olandijoje visi vyresni nei šešerių metų vaikai turėjo nešioti geltoną Dovydo žvaigždę, lankyti specialias „žydiškas“ mokyklas. Ne išimtis buvo ir Ana. 1942 m. Anos sesuo Margo gavo šaukimą priverstiniam darbui Vokietijoje. Šeimai tai buvo pavojaus signalas. Dėl to Frankai persikraustė į slėptuvę, įrengtą palėpėje už Anos tėvo O.Franko firmos kontoros. Rizikuodami gyvybe jiems padėjo keli firmos darbuotojai. Vis dėlto 1944 m. besislapstančius žydus kažkas išdavė ir visa šeima buvo išvežta į koncentracijos stovyklą. Ana Frank mirė Bergen Belzene (Vokietija) 1945 m., nesulaukusi šešioliktojo gimtadienio. Iki stovyklos išlaisvinimo buvo likęs tik vienas mėnuo. Tėvas vienintelis išliko gyvas.

Su dideliu susidomėjimu vyresniųjų klasių moksleiviai ir progimnazijos svečiai išklausė šią širdį virpinančią istoriją. Saulėtekio direktorius Algirdas Gedeikis, atidarydamas parodą, padėkojo Panevėžio m. žydų bendruomenei už iniciatyvą eksponuoti šią parodą būtent jų progimnazijoje.

Atidaryme dalyvavęs Juozo Miltinio dramos teatro aktorius, Panevėžio m. tarybos narys Laimutis Sėdžius akcentavo, jog spektaklis apie tragišką visų Europos žydų likimą vienos mergaitės istorijoje „Visada tavo. Ana Frank“ teatre rodomas jau 10-tą sezoną. Šis spektaklis sulaukė itin didelio ne tik pagyvenusių, bet ir jaunų žmonių susidomėjimo: salė visada pilna. Kultinis mokinių ir jų tėvų spektaklio lankymas byloja apie tai, jog Holokausto istorijos mokymas aktualus ir mūsų laikais, kai jaučiama politinė įtampa visame pasaulyje. Pastebėtina, kad Laimus Sėdžius, būdamas miesto tarybos nariu, visada aktyviai palaiko Panevėžio m. žydų bendruomenės iniciatyvas.

Kitas tarybos narys, Alfonsas Petrauskas, pabrėžė, kad būtina kovoti su antisemitizmu ir judofobija bei nacionalistais, kurie agituoja šūkiais „Lietuva – Lietuviams!“. Reikia kovoti už taiką tam, kad mūsų vaikai nesusidurtų su karo siaubu. Panevėžio m. žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman atkreipė dėmesį, jog parodos tikslas – paskatinti jaunimą domėtis istorija ir padaryti atitinkamas išvadas apie II pasaulinio karo pamokas, pasidalinti informacija su savo artimaisiais: tėvais, broliais, seserimis, seneliais. Pirmininkas išreiškė nuoširdžią padėką Saulėtekio progimnazijos pavaduotojai ugdymui Irenai Valickienei už jos toleranciją, ugdant jaunimą.

Paroda eksponuosis progimnazijoje iki rugsėjo 21 d. ir toliau iškeliaus į Biržus (atidarymas – rugsėjo 29 d.), vėliau bus pristatyta Panevėžio Margaritos Rimkevičaitės technologinėje mokykloje ir užbaigs savo kelionę po Aukštaitijos regioną Panevėžio Rožyno progimnazijoje gruodžio mėn. Šis renginių ciklas skirtas Lietuvos žydų genocido aukų atminties dienai paminėti.

  • 2
  • 1 (1)
  • 3 (1)