VARDAI. Žmogus nėra skaičius

VARDAI. Žmogus nėra skaičius

Lietuvoje penktą kartą bus skaitomi Holokausto aukų vardai

Rugsėjo 22 d., antradienį, Lietuvos žydų genocido atminimo dienos išvakarėse, kelių Lietuvos miestų bei miestelių viešosiose erdvėse bus skaitomi Holokausto aukų vardai. Vilniuje iniciatyva VARDAI rengiama jau penktą kartą ir pirmąsyk Vilniaus geto kalinių sąrašai bus skaitomi dviejose vietose: Vilniaus geto bibliotekos kieme ir kino centre „Skalvija“. Savo miestuose nužudytų žydų vardus pasikeisdami skaitys ir Jonavos, Molėtų, Švėkšnos bei Jurbarko gyventojai.

 Antrojo pasaulinio karo metais sunaikinti 90 procentų iš 220 tūkstančių Lietuvoje gyvenusių žydų, o VARDŲ organizatoriai kviečia prisiminti ne tik statistiką. „Tai yra mūsų istorija, mūsų atmintis, kurią siekta naikinti kartu su žmonėmis. Kai savo balsu tari vardus, pavardes ir profesijas tų žmonių, kurie čia gyveno, nebegali apsimesti, kad jų nebuvo“, – sako atviros piliečių iniciatyvos rengėjai.

Įprastai VARDŲ renginyje dalyvauja visi norintieji, nuo moksleivių iki tų žmonių, kurie patys prisimena skaudų Lietuvos istorijos laikotarpį. Pavyzdžiui, praėjusiais metais Vilniuje Holokaustą išgyvenusi buvusi Vilniaus geto kalinė Fania Jocheles-Brancovski perskaitė savo šeimos vardus. „Po jos šis vardų sąrašas nebėra tik popierius su juodomis raidėmis ir skaičiais, koks buvo anksčiau“, vėliau pasidalino viena skaitytojų.

„Aš tikiuosi, kad tokie skaitymai dar daugiau priartins mus prie istorinės tiesos, kurios neįmanoma paslėpti ar iškreipti“, – taip į žinią, kad jo gimtajame mieste Jonavoje bus pirmą kartą skaitomi nužudytųjų žydų vardai, reagavo rašytojas, Nacionalinės premijos laureatas Grigorijus Kanovičius, kurio kūryba daugybei skaitytojų padeda geriau suprasti ir žydų gyvenimo Lietuvoje kasdienybę, ir itin sudėtingą Holokausto laikotarpį.

Renginių programa rugsėjo 22 d. (antradienį)

Vilnius: 17-21 val. Vardų skaitymas bei Tarptautinio Litvakų fotografijos centro foto instaliacija ir vaizdo projekcijos Vilniaus geto bibliotekos kieme (Žemaitijos g. 4, Vilnius).

1721 val. Vardų skaitymas ir Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje rodomi specialiosios programos „Šoa“ filmai „Skalvijos“ kino centre (A. Goštauto g. 2, Vilnius).

Jonava: 13-15 val. Vardų skaitymas Jonavos krašto muziejaus kieme.

Švėkšna: Nuo 15 val. Švėkšnos muziejus kartu su Švėkšnos skautais kviečia susirinkti prie sinagogos (Liepų aikštė) vardų skaitymui. Po skaitymų visi kviečiami į talką senosiose žydų kapinėse.

Molėtai: Nuo 12 val. vardų skaitymas Molėtų savivaldybės aikštėje.

Jurbarkas: 14 val. lankoma masinių žudynių vieta Naujasodžių kaime: uždegamos žvakutės, padedamos gėlės, skaitomi nužudytųjų vardai, pasidalinimas prisiminimais apie miestelio žydų bendruomenę. 15 val. Viešosios Jurbarko bibliotekos salėje demonstruojamas režisieriaus Sauliaus Beržinio sukurtas dokumentinis filmas „Kai apie Jurbarką skambėjo jidiš“.

Beje, nors iki šiol VARDŲ renginiai dažniausiai vykdavo pačią Lietuvos žydų genocido atminimo dieną, šiemet iniciatyvos viena diena paankstintos dėl to, kad 2015 metais rugsėjo 23 d. sutampa su Jom Kipuru, itin svarbia žydų religine švente, vadinamąja atpirkimo diena, kai laikas skiriamas apmąstymams, atgailai ir ribojamos įvairios kitos veiklos.

 

Daugiau informacijos: https://vardu.wordpress.com/, „Facebook“ grupėje VARDAI

 Kontaktams: VARDŲ koordinatorė Milda Jakulytė-Vasil, Tel. 861237573

milda@holocaustatlas.lt