Holokausto dienos minėjimas Panevėžyje

Kviečiame dalyvauti Holokausto dienos paminėjime ir seminaruose, kurie vyks š.m. rugsėjo 22 d. 12.00 val. ir 24 d. 14 val. Panevėžio kraštotyros muziejuje

 1994 metais LR Seimas rugsėjo 23 – ąją  paskelbė Lietuvos valstybine atmintina diena. Rugsėjo 23 –ioji svarbi Lietuvos istorijoje tuo, kad 1943 metais, šią dieną, buvo likviduotas Vilniaus getas ir dalis jo gyventojų buvo sušaudyti Paneriuose (Vilniuje), kiti išvežti iš Lietuvos į koncentracijos stovyklas. Tai – liūdna atminimo diena, kuomet prisimename gyvenusią Lietuvoje didelę žydų bendruomenę.

            Lietuvoje žydų bendruomenė apsigyveno XIV a. pabaigoje. Iki XX a. pradžios tai buvo didelė tautinė bendruomenė, gyvenusi Lietuvos miestuose ir miesteliuose. XIX a. pab. – XX a.pr. dažnai jie sudarydavo ¼, 1/3, o kartais net pusę miesto ar miestelio gyventojų dalį. Jie buvo mūsų šalies piliečiai, tie patys Lietuvos gyventojai, turėję savo kasdienius džiaugsmus, vargus, rūpesčius. Žydų bendruomenė, palyginus su kitomis tautinėmis bendruomenėmis, buvo viena didžiausių.

            1941 m. Lietuvą okupavo nacistinė Vokietija ir per kelis mėnesius buvo sunaikinta didelė Lietuvos žydų bendruomenės dalis. Dalis Lietuvos žydų, kaip darbo jėga,  pateko į miestuose įsteigtus getus. Dauguma getų buvo likviduoti nacių po kelių mėnesių, o likę Vilniaus, Kauno ir Šiaulių – veikė 2-3 metus. Vilniaus getas buvo likviduotas 1943 m. rugsėjo 23 d. Didžioji geto gyventojų dalis buvo sušaudyti Paneriuose, kiti išsiųsti į koncentracijos stovyklas. Panevėžio getas buvo likviduotas 1941 m. rugpjūčio 15 d. Sušaudyta 13.5 tūkst. žydų.

Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos tyrimų duomenimis, per karą buvo sunaikinta 200 tūkst. žydų. T.y. 92-94 % gyvenusios Lietuvoje žydų bendruomenės. Šiuo metu šią bendruomenę sudaro tik apie 5.000. Lietuvoje yra daugiau nei 200 masinių žudynių vietų ir tek pat senųjų žydų kapinių.

Išsamesnę informaciją mielai suteiksime telefonais: 8-45 435295, 8-611 20882.

Renginio programa

RUGSĖJO 22 d.

12.00 val. – Vasario 16-s g. Atminties skvere, prie memorialo „Liūdinti žydų motina“ Genocido dienos minėjimas – atidarymas, vainikų padėjimas;

12.30 val.  – išvykimas į Kurganavos mišką – masinę žydų naikinimo vietą;

13.00 val. – išvykimas į Žaliojoje girioje esančią Holokausto atminties vietą;

14.00 val. – foto paroda Genocido dienai paminėti; Panevėžio Margaritos Rimkevičaitės technologinė mokykla.

15.30 val. – bendruomenės patalpose filmo apie Holokaustą peržiūra (iš Yad Vashem gautų filmų apie Holokaustą peržiūros ciklo pradžia).

RUGSĖJO 24 d.

Panevėžio kraštotyros muziejaus, pasipriešinimo sovietinei okupacijai ir sąjūdžio ekspozicijoje (Respublikos g. 17). Renginys skirtas Lietuvos žydų genocido aukoms atminti ,,Išgelbėtos gyvybės“.

Apie dalyvavimą prašome pranešti tel. Nr. 8 611 20882