Lietuvos žydų bendruomenės surengtoje “Pesacho” šventėje – rekordinis dalyvių skaičius

Balandžio 14-osios vakarą “Radisson Blu” viešbutis lankytojus pasitiko maloniu sambrūzdžiu ir artėjančios šventės nuojauta. Čia rinkosi Lietuvos žydų bendruomenės nariai ir kviestiniai svečiai, po dienos darbų skubėję ne ilsėtis, o draugų, giminaičių ir kolegų kompanijoje paminėti vieną reikšmingiausių žydų religinių švenčių – Pesachą.

Rekordinį susirinkusiųjų skaičių – tris šimtus penkiasdešimt du – šiltai sveikino Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir Šolomo Aleichemo gimnazijos direktorius Miša Jakobas. Vakaro vedėjas Simonas Gurevičius savo ruožtu pasidžiaugė, kad Pesacho šventė jau penkerius metus rengiama drauge su šios gimnazijos kolektyvu ir moksleiviais. Šiemet jie vakaro svečiams parengė žaismingą muzikinį spektaklį apie žydų tautos pabėgimą iš Egipto.

 Sederyje netrūko nieko: nei muzikos, kurią virtuoziškai atliko ansamblis “Fajerlech”, nei vaišių (koks gi Pesachas be macų ir vyno), nei žaidimų mažiems ir dideliems. Tradicijos derintos su originalumu, lietuvių kalba – su hebrajų, tačiau vienas, svarbiausias leitmotyvas kartojosi visą vakarą – tai laisvė. Nuoširdus pasididžiavimas kadaise žydų tautos iškovota laisve, siekis ją išlaikyti ir būti jos vertais buvo juntamas sveikinimuose, linkėjimuose, žaidimuose ir pokalbiuose prie stalo. Vakaro pabaigą įprasmino paskutinis “Fajerlech” atliktas kūrinys, kurio pavadinimas tebūnie palinkėjimu visiems žydų bendruomenės nariams: kitais metais – Jeruzalėje.