ES šalių užsienio reikalų ministrai ragina aktyviau kovoti su antisemitizmu

ES šalių užsienio reikalų ministrai ragina aktyviau kovoti su antisemitizmu

Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrai spalio 15 d. patvirtino deklaraciją dėl žydų gyvenimo puoselėjimo ir kovos su antisemitizmu, pranešė ES Taryba.

Deklaracijoje pabrėžiama, kad antisemitizmo lygis ES yra nerimą keliančiai aukštas, ir pabrėžiama, jog ES neabejotinai pasisako prieš bet kokias antisemitizmo, rasizmo, neapykantos ir diskriminacijos formas.

„Taryba reikalauja imtis kuo ryžtingesnių veiksmų kovojant su šiais reiškiniais“, – sakoma pranešime.

Deklaracijoje ypač pabrėžiama kova su visomis antisemitinio neapykantos kalbos formomis, įskaitant Holokausto neigimą ir menkinimą:

„Šios augančios tendencijos, ypač internete, kenkia žydų bendruomenėms, pakerta kolektyvinę istorinę atmintį ir kelia grėsmę Europos demokratinių visuomenių sanglaudai bei saugumui.“

Deklaracijoje taip pat akcentuojama būtinybė puoselėti žydų gyvenimą per kultūrą, švietimą ir Holokausto atminimą, kaip pagrindinius elementus, skatinant toleranciją, tarpusavio supratimą, kultūros paveldą ir tarpkultūrinį dialogą.

Kitas svarbus prioritetas – užtikrinti žydų žmonių saugumą ir žydų pastatų bei institucijų apsaugą, taip pat remti ir ginti antisemitizmo, rasizmo bei kitų neapykantos formų aukas.

ES Taryba paragino ES valstybes nares, Europos Komisiją, ES Pagrindinių teisių agentūrą ir ES teisėsaugos mokymo agentūrą tęsti ir stiprinti savo pastangas kovojant su antisemitizmu bei puoselėjant žydų gyvenimą jų kompetencijos srityse.

Clive‘o Leviev-Sawyer)io nuotr.