Roš hašana Panevėžio žydų bendruomenėje

Roš hašana Panevėžio žydų bendruomenėje

Vienos iš svarbiausių  žydų tradicijų  aprašytos Toroje,  Roš hašana tame tarpe. Laikantis mūsų protėvių papročių, Panevėžio žydų bendruomenė, kaip ir visi Lietuvos žydai, saugo žydų tradicijas ir atmintį apie svarbiausius įvykius žydų istorijoje.

Atėjo ruduo ir mes švenčiame Roš hašana, kuri reiškia Roš – galvą, o Šana – metus.

Žiūrint į ateitį mes svajojame apie taiką, sutarimą tarp žmonių ir mūsų asmeninę laimę. Mes norim, kad viskas būtų gerai. Todėl mirkome obuolius ir gabalėlį chalos į medų ir sakome: „Te bus geri ir saldūs šitie metai!“. Mes siunčiame Naujametinius sveikinimų atvirukus visiems artimiesiems, draugams ir pažįstamiems, linkėdami jiems gerų ir saldžių metų.

Roš hašana Panevėžio žydų bendruomenėje / PŽB nuotr.

Roš hašana tai taip pat yra pirmojo žmogaus sukūrimo šventė, jo gimimo diena. Švenčiant Roš hašana mes sveikiname žmoniją su gimimo diena ir linkim jai sėkmingų ir laimingų metų.

Šiomis dienomis mes ne tik galvojame kas mūsų laukia ateityje, mes prisimename ir nueinančius metus. Kiekviena praėjusių metų diena pralekia mūsų mintyse. Toroje, taip pat parašyta, Naujųjų metų šventė taip pat ir atminimo Diena. Šiomis dienomis mes stipresni ir drąsiai žiūrime į priekį, nebijodami sunkumų ir išbandymų. Prasidėjo 10 dienų  Dievo teismas iki Jom Kipur šventės.

Roš hašana Panevėžio žydų bendruomenėje / PŽB nuotr.

Kaip visada, prie gražiai  papuošto šventinio stalo Panevėžio žydų bendruomenėje buvo švenčiama Roš hašana, perskaityta malda prieš pučiant šofarą, paragauta apvali chala ir obuoliai su medumi. Pagrindinis šventės patiekalas buvo dvi didelės, farširuotos lydekos. Garsi smuikininkė Ekaterna Radionova visą šventinį vakarą lydėjo gražia senovine žydiška muzika. Malonu buvo išgirsti sveikinimus nuo draugų, kolegų iš viso pasaulio. Buvo perskaitytas ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky nuoširdus sveikinimas su švente.

Šventės akimirkos nuotraukų galerijoje.