Holokausto aukų pagerbimas Kupiškyje

Holokausto aukų pagerbimas Kupiškyje

Rugsėjo 23-ąją, Lietuvos žydų genocido dieną, kupiškėnai pagerbė Holokausto aukas.

Minint atmintiną dieną Kupiškio rajono savivaldybės vicemeras Valdas Šateika, savivaldybės mero patarėjas Gintautas Misiūnas, Kultūros, šveitimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojas Vytautas Knizikevičius, Kupiškio viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Skaistė Bakanienė, Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Jūra Sigutė Jurėnienė, muziejininkės Aušra Jonušytė ir Miglė Zakarauskaitė, muziejaus darbuotojas Aurimas Čelkys pagerbė Holokausto aukų atminimą Kupiškio laisvamanių, ir Kupiškio žydų kapinėse prie aukų memorialo, apsilankė ir senosiose žydų kapinėse padėdami akmenukus, surinktus iš įvairių Kupiškio gatvių, kuriose tarpukariu gyveno žydų tautybės kupiškėnai. Nužudytų aukų atminimui buvo uždegtos žvakės.

Renginio akimirka / Miglės Zakarauskaitės ir Aušros Jonušytės nuotraukos.

Simbolinė ceremonija prisidėjo prie Kupiškio bendruomenės pastangų išlaikyti gyvą prisiminimą apie žydų tragediją ir jų palikimą šiame mieste.

Miglės Zakarauskaitės ir Aušros Jonušytės nuotraukos.

Tą dieną Kupiškio viešojoje bibliotekoje (buvusioje sinagogoje) vyko 1-4 klasių edukacija mokiniams „Kupiškio žydų kelionė: pažinkime jų kasdienybę ir tradicijas“. Jos metu mokiniai susipažino su 2023 m. istorikės Aušros Jonušytės parengtu ir išleistu leidiniu „Kupiškio žydų bendruomenės atspindžiai. Kupiškėnų atsiminimai apie žydų bendruomenę“, iliustruotu Kupiškio meno mokyklos mokinių. Piešė buvusius kupiškėnų žydų pastatus. Buvo pristatyta Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus kilnojamoji paroda „Knygos ant medžių neauga“ Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokiniams ir bibliotekos lankytojams. Su žydų tradicijomis, kultūra ir tragišku tautos likimu supažindino bibliotekininkai Neringa Paukštienė ir Minijus Pučėta.

Miglės Zakarauskaitės ir Aušros Jonušytės nuotraukos.