Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės PATIKSLINIMAS

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės PATIKSLINIMAS

Šiandien Seime vyko spaudos konferencija, kurioje Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, kartu su Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku Emanueliu Zingeriu, Seimo Europos reikalų komiteto pirmininku Žygimantu Pavilioniu ir Seimo nare Liudvika Pociūniene kalbėjo apie Lietuvoje augantį antisemitizmą ir radikalėjančią visuomenę, kurioje Lietuvos žydai vis dažniau jaučiasi nesaugūs.

Po spaudos konferencijos atsakydama į žurnalistų klausimus F. Kukliansky pasidalino informacija apie tai, kad Lietuvos užsienio partnerius neramina žinia, jog mūsų šalyje į valdžią gali ateiti antisemitiniais pasisakymais garsėjančio ir dėl jų Konstitucinio teismo pripažinto kaltu veikėjo vadovaujama politinė partija. Tai kalbėdama LŽB pirmininkė rėmėsi LR prezidento Gitano Nausėdos LRT televizijos laidoje „LRT forumas“ pasakytais žodžiais: „(…) Šitie pasisakymai, šitie, atrodytų, nekalti juokeliai ir dainelės nuėjo labai toli. Ir nuėjo pas tuos partnerius, kurių parama mums be galo svarbi. Aš turiu omenyje Vokietiją“.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė tikslina, kad sakydama „.. aš girdėjau, kad yra Vokietijos ambasadoriaus labai griežtas laiškas tuo klausimu“ Faina Kukliansky neturėjo omenyje jokio konkretaus/oficialaus Vokietijos Federacinės Respublikos ambasadoriaus Lietuvoje dr. Corneliaus Zimmermanno laiško ir apgailestauja dėl įsivėlusio nesusipratimo.

Taip pat norime pabrėžti, kad su antisemitizmo apraiškomis susidūrusi mūsų bendruomenė jaučia nuolatinę didžiulę diplomatinių užsienio atstovybių, taip pat ir Vokietijos ambasadoriaus paramą ir palaikymą. Dėkodama už jį pirmininkė Faina Kukliansky visos Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės vardu išsiuntė raštišką padėką Vokietijos ambasadoriui Lietuvoje dr. Cornelius Zimmermannui  bei Vokietijos Federacinės Respublikos aukščiausio lygio vadovams – prezidentui Frankui – Walteriui Steinmeieriui ir kancleriui Olafui Scholzui.