Nemenčinėje pirmą kartą pagerbtas Holokausto aukų atminimas

Nemenčinėje pirmą kartą pagerbtas Holokausto aukų atminimas

Penktadienį Nemenčinėje vyko jautrus ir reikšmingas Holokausto aukų minėjimas, kurio metu pirmą kartą buvo oficialiai pagerbta apie 500 šio miestelio žydų bendruomenės narių, nužudytų per Antrąjį pasaulinį karą.

Nemenčinėje, kur kadaise klestėjo žydų kultūra ir bendruomenės gyvenimas, minėjimo dalyviai prisiminė tuos, kurių gyvybės buvo žiauriai nutrauktos, o jų pėdsakai buvo beveik ištrinti iš istorijos.

Nemenčinėje pagerbtos Holokausto aukos / LŽB nuotr.

Minėjimas vyko simbolinėje vietoje – skvere, kur kažkada stovėjo sinagoga, buvusi dvasinio ir kultūrinio gyvenimo centru.

Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky / LŽB nuotr.

Renginį dėmesiu pagerbė Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, J.E. Izraelio ambasadorė Hadas Wittenberg Silverstein, JAV ambasados Vilniuje politikos skyriaus pareigūnė Tammy Nguyen, Seimo narė Rita Tamašunienė. Jautrumo ir suteikė Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos moksleivių pasirodymai.
Vėliau visi vyko į vos už kelių kilometrų nuo Nemenčinės centro esančią masinių žydų žudynių vietą, kur Vilniaus choralinės sinagogos kantorius Shmuelis Yatomas meldėsi už mirusiuosius.

Daugiau įspūdžių – nuotraukų galerijoje.