Europos lyderiai sutarė vieningai ir ryžtingai reaguoti į didėjančias antisemitines grėsmes

Europos lyderiai sutarė vieningai ir ryžtingai reaguoti į didėjančias antisemitines grėsmes

Vienoje vykusioje tarptautinėje konferencijoje, kurioje dalyvavo ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė, advokatė Faina Kukliansky, buvo kalbama apie po tragiškų spalio 7-osios įvykių prasidėjusį nerimą keliantį antisemitizmo augimą, kuris pažeidžia demokratijos ir žmogaus teises.

Šią savaitę Austrijos parlamente vyko šios šalies nacionalinės tarybos pirmininko Wolfgango Sobotkos iniciatyva organizuota tarptautinė konferencija „Daugiau niekada? Demokratija negali toleruoti antisemitizmo“. Šia proga į Vieną atvyko 22 valstybių parlamentų atstovai, Europos Parlamento atstovai, Europos Sąjungos pareigūnai, Izraelio Kneseto pirmininkas Amiras Ohanas, viso pasaulio žydų bendruomenių atstovai, tarp kurių – ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Konferencijoje pasirašytas bendras pareiškimas, smerkiantis nerimą keliantį antisemitinio smurto augimą ir reikalaujantis nedelsiant ir be jokių sąlygų paleisti Gazoje laikomu Izraelio įkaitus. Pareiškime taip pat akcentuojamas internete plintantis antisemitizmas bei atkreipiamas dėmesys į žydų bendruomenių saugumo sustiprinimą visame pasaulyje.

Ypatingas dėmesys skirtas pasaulio universitetų miesteliuose katastrofiškai radikalėjančiam antisemitiniam klimatui.

Konferencijoje dalyvavusi Europos žydų kongreso (EŽK) delegacija, kurioje buvo EŽK prezidentas dr. Arielis Muzicantas, Europos reikalų direktorė Ariella Woitchik ir Europos žydų bendruomenių vadovai, išreiškė susirūpinimą dėl dramatiško antisemitizmo augimo Senajame žemyne.

Dar niekada grėsmė nebuvo tokia šokiruojanti

Austrijos nacionalinės tarybos pirmininkas Wolfgangas Sobotka pradėjo konferenciją, pabrėždamas Austrijos vyriausybės įsipareigojimą kovoti su drastiškai po spalio 7  d. įvykių išaugusiu antisemitizmu, puoselėti žydų gyvenimą ir priešintis radikaliam islamo terorizmui tiek Europoje, tiek pasaulyje.

„Mūsų, parlamentarų, pareiga yra plėsti savo supratimą apie šiuos iššūkius ir imtis ryžtingų veiksmų siekiant užtikrinti žydų bendruomenių saugumą visame pasaulyje. Turime puoselėti stipresnius ryšius tarp žydų bendruomenių ir jų parlamentarų, nes ir vieni, ir kiti susiduria su ėsdinančia grėsme, kurią demokratijai kelia antisemitizmas“, – sakė J. Sobotka.

Europos žydų kongreso pirmininkas dr. Arielis Muzicantas konferencijoje sakė vieną iš sveikinimo kalbų, pabrėždamas, būtinybę skubiai imtis koordinuotų veiksmų, kovojant su nerimą keliančiu visoje Europoje didėjančiu antisemitizmu, pavojingu ne tik žydų bendruomenėms, bet ir žmogaus teisėms bei valstybių demokratinėms vertybėms.

„Šios laisvės yra Europos piliečių deguonis, būtinas gyventi ir klestėti, ypač žydų bendruomenėms. Jei demokratija ir žmogaus teisės nebus apsaugotos Europoje, žydų gyvenimas bus sudėtingas. Ši grėsmė žydų bendruomenėms kelia didesnį susirūpinimą nei pats antisemitizmas. Jei norime išlaikyti žydų gyvenimą Europoje, turime veikti dabar“, – pabrėžė dr. A. Muzicantas.

Vienos žydų bendruomenės prezidentas Oskaras Deutschas savo kalboje pabrėžė dramatišką antisemitinių išpuolių augimą Austrijoje ir visoje Europoje, taip pat ekstremizmo keliamas grėsmes Austrijos ir Europos visuomenėms. Jis pripažino Austrijos valdžios ir politikos formuotojų paramą tiek Austrijos žydų bendruomenei, tiek Izraeliui.

„Niekada grėsmė žydų gyvybei nebuvo tokia neišvengiama, tokia šokiruojančiai nuoga ir suvokta, kaip dabar, nesvarbu, ar ją kelia radikalūs kairieji, ar islamistai. Nepamirškime ir kraštutinių dešiniųjų, kurie destabilizuoja liberalias demokratijas“, – visuomenę perspėjo O. Deutschas.

Europos žydų kongreso viceprezidentai – Prancūzijos žydų organizacijų tarybos prezidentas Yonathanas Arfi ir Vokietijos centrinės žydų tarybos pirmininkas dr. Josefas Schusteris – pristatė įspūdingus pranešimus apie žydų bendruomenių padėtį savo šalyse.

Be to, pranešimus skaitė Belgijos atstovų rūmų pirmininkas Peteris De Rooveris, Kanados Bendruomenių Rūmų pirmininkas Gregas Fergusas, europarlamentarė Assita Kanko, ES kovos su antisemitizmu ir žydų gyvenimo puoselėjimo koordinatorė Katharina von Schnurbein ir JT Watch vykdomasis direktorius Hillelis Neueris.