#KinderTiš: sumuštinio su tunu istorija ir receptas

#KinderTiš: sumuštinio su tunu istorija ir receptas

„Beigelių krautuvėlėje“ vyko pirmoji #KinderTiš jau ketvirtojo sezono pamokėlė skirta kelionės maistui. Mažieji dalyviai vardijo šalis po kurias keliavo ir visi sakė, jog kelionės metu valgė buterbrodus ir sumuštinius, tai reiškia, kad vis dar kelionės maistas ruošiamas namuose. O mes gaminome populiarų žydišką sumuštinį su tuno salotomis ateities kelionėms. Dalinamės recepto istorija ir akimirkomis. LAUKIAME VISŲ KITĄ KETVIRTADIENĮ. 

Tunas ir žydų virtuvė                                                 

Ar žinojote, kad Tunai turi savo dieną! Gegužės 2-oji yra Pasaulinė tunų diena – paskelbta Jungtinių Tautų, siekiant pabrėžti pasaulinę tvarių tunų žvejybos išteklių valdymo svarbą pasaulio vandenynuose.

Trumpa konservuoto tuno istorija
Jungtinėse Valstijos tunas tapo populiarus maždaug prieš šimtą metų. Per visą XIX amžių tunas nebuvo laikomas pageidaujama žuvimi ir buvo naudojamas daugiausia gyvulių maitinimui arba kaip masalas žvejybai. Sardinės buvo populiariausia konservuota žuvis. Viskas pasikeitė 1903 m., kai šalyje dėl ekstremalių oro sąlygų ir peržvejojimo kilo sardinių trūkumas.

Ketvirtadienį vyko pirmoji ketvirtojo #KinderTiš sezono pamokėlė / Dovilės Rūkaitės nuotr.

Vienos didžiausių sardinių kompanijų savininkas Albertas P. Halfillas nusprendė pradėti konservuoti Albacore tuną perorientuodamas savo verslą. Tuno buvo gausu prie Pietų Kalifornijos krantų, ir jis konservavo žuvį pašalindamas jos natūralius aliejus ir pakeisdamas juos augaliniu aliejumi. Karšti garai buvo naudojami žuvies suspaudimui, taip šie 2 būdai labai paskanino tuną ir jis tapo patrauklus. O genialus marketinginis Halfillo žingsnis buvo parduoti tuną kaip „jūros vištienos“. Ir taip galvojo daug kas. Šis tyčinis palyginimas iš esmės padėjo populiarinti tuną Amerikoje. Tunų konservuotojai pradėjo leisti receptus žurnaluose ir laikraščiuose, rimtai reklamavo savo produktą amerikiečiams.

Nors Halfillas nusipelno pripažinimo už konservuoto tuno populiarinimą, japonų imigrantai buvo pirmieji, kurie 1901 m. atrado Albacore prie Los Andželo krantų. Japonai žvejojo tuną nuo XVIII amžiaus ir sukūrė novatoriškas žvejybos technikas. Nepaisant neįkainojamo jų indėlio į tunų pramonės augimą, japonų imigrantai tuo metu ir dar dešimtmečius po to buvo agresyviai diskriminuojami.

Tai, kas prasidėjo kaip būdas sumažinti peržvejojamų sardinių paklausą, baigėsi pasauline masine tunų vartojimo ir peržvejojimo banga. Šiandien patvariausias tunas yra žvejojamas naudojant meškere su kabliuku, taip apsaugant kitus jūros gyventojus.

Ar žydai populiarino tuną?
Iš pradžių susidomėjimas konservuotu tunu buvo neproporcingai didelis Rytų pakrantėje, ypač Niujorke. Nors yra nedaug dokumentų apie tai, kurios demografinės grupės pirko tuną, atsižvelgiant į tai, kad žinome, jog tuno populiarumas prasidėjo Niujorke, tikėtina, kad daugelis ankstyvųjų konservuoto tuno klientų buvo žydai. Tuno populiarumas sutapo su žydų delikatesų parduotuvių (deli) kaip centrinių žydų susibūrimo vietų augimu XX amžiaus 2-ajame dešimtmetyje. Tunui tapus lengvai pasiekiamu ir geidžiamu, tunų salotos tapo žydų delikatesų dalimi. Delikatesų parduotuvėse jau buvo patiekiamos panašios salotos, pagamintos iš baltosios žuvies.

Salotos, pagamintos iš baltymų, majonezo ir raugintų agurkėlių, atsirado gerokai anksčiau nei tunas. Taip populiariai buvo  panaudojami vištienos, lašišos ar baltosios žuvies likučiai. Rūkytos baltosios žuvies salotos buvo ypač populiarios aškenazių bendruomenėse. Žydų imigrantai atrado, kad Didžiųjų Ežerų baltoji žuvis buvo panaši į Rytų Europos gėlųjų vandenų žuvį žydai pavertė rūkytą baltąją žuvį savo restoranėlių ir beigelinių pagrindiniu patiekalu. Baltosios žuvies salotų populiarumas praskynė kelią ir tunų salotoms.

Tunas – košerinė žuvis, tai padėjo jo populiarumui tarp žydų. Ester Werdiger rašo „Tablet“ 100 labiausiai žydiškų maisto produktų sąraše:

 „Žinote, chasidai, kurie nebėra tokie chasidai, bet vis tiek užsisako „tūūūnabeigel“!“

Dauguma konservuoto tuno yra košerinis, dauguma stiklinėse esančio majonezo yra košerinis, todėl jis dažnai buvo laikomas tinkamu ar pakankamai košeriniu daugeliui žydų, kai jie eidavo valgyti į ne žydišką restoraną.

Žydams visų tikėjimų tunų salotų sumuštiniai su beigeliu ar ruginės duonos tapo populiariu valgio pasirinkimu ir tebėra tokie iki šiol.

Ketvirtadienį vyko pirmoji ketvirtojo #KinderTiš sezono pamokėlė / Dovilės Rūkaitės nuotr.

Žydiškos delikatesų parduotuvės tunų salotos: Kulto klasika
Tarp tūkstančių tuno salotų receptų, internete dažniausiai išsiskiria būtent žydiškos delikatesų parduotuvių versija. Kodėl šios salotos tapo tokios populiarios?

Nors receptų variacijų yra daug, visuose juose būdingi keli elementai: majonezas, marinuotų agurkėlių ir kapotų krapų derinys, salierai bei svogūnai. Tačiau tai, kas iš tiesų suteikia šioms salotoms žydiško delikateso skonio, yra būtent patiekimas: tradiciškai jos dedamos ant ruginės duonos arba patiekiamos su beigeliu. Verta paminėti, kad tuno lydyniai (tuna melts angl.), nors ir labai populiarūs, atsirado gerokai vėliau – XX a. šeštajame dešimtmetyje, kai kompanija Kraft pradėjo reklamuoti savo naująjį Velveta sūrį.

Tradicinis receptas
Panašu, kad tikros žydiškos delikatesų parduotuvės tunų salotos negali apsieiti be krapų. Šeimos, valdžiusios vieną iš Amerikos delikatesų krautuvėlių salotų receptas įtraukė vietinį tuną, majonezą, aštrių krapų pagardą, salierus, šviežius krapus ir petražoles. Patiekiama ant naminės ruginės duonos, ant šviežių žalumynų arba kaip atskiras užkandis. Tunų salotos visuomet buvo vienas populiariausių patiekalų.

Geriausias tuno salotų receptas
Tuno salotų receptas yra toks pat asmeninis kaip matcų kukuliai. Bet štai vienas jų, labai tinkantis sumuštiniams.

Užtruksite 5 minutes  porai sumuštinių pasigaminti

Sudėtinės dalys salotoms: 1 konservuoto tuno skardinė, 3 šaukštai majonezo, 1 saliero kotas 1 šaukštas marinuotų krapų iš agurkėlių skysčio (relish angl.), šiek tiek šviežių citrinos sulčių šviežiai smulkinti krapai, pagal skonį šviežiai smulkintos petražolės, druskos ir pipirų.

Patiekti su kmynų rugine duona/žydiška ruginė duona,  traškių salotų lapas ir plonais griežinėliais supjaustytu agurkėliu.

Nusausinkite tuną, perkelkite jį į dubenį ir labai smulkiai sutrinkite šakute. Sudėkite majonezą, salierą, salierą, marinuotų  agurkėlių ir krapų pagardą, citrinos sultis, krapus ir petražoles ir viską gerai išmaišykite. Paragaukite ir, jei norite, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.

Patiekite ant ruginės duonos su salotomis ir plonais griežinėliais supjaustytu šviežiu agurku. Gal dar majonezo?

Skanaus!

Ketvirtadienį vyko pirmoji ketvirtojo #KinderTiš sezono pamokėlė / Dovilės Rūkaitės nuotr.