#EŽKD2024. Rugsėjo 1-ąją – Europos žydų kultūros diena Vilniuje: PROGRAMA ir REGISTRACIJA

#EŽKD2024. Rugsėjo 1-ąją – Europos žydų kultūros diena Vilniuje: PROGRAMA ir REGISTRACIJA

Jau tapo tradicija, kad pirmąjį rudens sekmadienį, rugsėjo 1 d., Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kviečia vilniečius ir sostinės svečius jungtis prie visos Europos ir švęsti  Europos žydų kultūros dieną. Daugelyje Europos šalių vyksiantis festivalis nuo pat ryto džiugins pačiais įvairiausiais renginiais, kurie atskleis žydų kultūros įvairovę ir turtingumą, jos regioninį savitumą ir svarbą vietos bendruomenei.

Kaip ir kasmet, pasirenkama viena bendra tema. Šiemet nuspręsta kalbėti apie ŠEIMĄ. Ši simbolinė tema, tarsi tiltas į dar neatrastą žydų kultūros paveldą, atskleidžianti pačius įvairiausius žydų šeimos gyvenimo aspektus – genealogijos svarbą, santuokos tradicijas, tėvų ir vaikų santykius, šeimos ritualus, išsiskyrimą ir susijungimą.

#Šeima taps pagrindiniu visų rugsėjo 1-ąją vyksiančių renginių leitmotyvu. Sekmadienį nuo pat ryto Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kviečia į hebrajų kalbų pamokėlę, ekskursiją po žydiškąjį Vilnių, šeimyninės chalos kepimą „Beigelių krautuvėlėje“, vieno ryškiausių Lietuvos dailininkų Raimondo Savicko plenerą, susitikimą su garsiausiu Lietuvos animatoriumi ir dailininku Ilja Bereznicku, sporto pramogas su Lietuvos sporto klubu „Makabi“, Vilniaus Šolomo Aleichemo Ort gimnazijos vaikų pasirodymą, izraelietiškus šokius su Julija Patašnik, susitikimą su viena įtakingiausių pasaulio moterų, litvakiškų šaknų turinčia judėjimo „Think Equal” įkūrėja Leslie Udwin, vieno žymiausių litvakų dailininko Theo Tobiasse’o darbų iš Niujorke gyvenančio dr. Samuelio Tatzo kolekcijos, parodos atidarymą, koncertą „Vilties smuikai”, kuriame pasirodys tenoras Rafailas Karpis, smuikininkė Dalia Dėdinskaitė ir violončelininkas Glebas Pyšniakas ir kiti atlikėjai, komiko Žilvino Kerbelio pasidorymą, publicisto Arkadijaus Vinokuro moderuojamo klubo #ŽydiškiPašnekesiai diskusiją, kantoriaus Shmuelio Yatomo palaiminimą visai šeimai ir kitus įdomius renginius, vyksiančius Vilniaus Choralinėje sinagogoje, „Beigelių krautuvėlėje“, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės J. Heifetzo salėje ir laisvalaikio bei kūrybos erdvėje „Cvi Parkas“.

DALINAMĖS #EŽKD2024 PROGRAMA

11:00 – 12:30 Pirmoji hebrajų pamoka visai šeimai su dr. Ruth Reches Vilniaus Choralinėje sinagogoje.
Kas svarsto, bet nedrįsta pradėti mokytis senąją kalbą, kuria parašyta Tora ir kalba Izraelis, kviečiame. Dr. Ruth Reches taip pat netrukus skelbs priėmimą į naujas hebrajų kalbos grupes. BŪTINA REGISTRACIJA ČIA.    

11:00 – 12:00 Apvali chala šeimai! Kulinarinė edukacija su litvakų  kulinarinio paveldo puoselėtoja Dovile Rūkaite „Beigelių krautuvėlėje“ (Pylimo g. 4, Vilnius). Laukiami ir mažieji kepėjai (-jos) su tėveliais.
BŪTINA REGISTRACIJA ČIA.

11:00 – 13:00 Lietuvos Jeruzalės pėdsakais” – ekskursija po žydiškąjį Vilnių su gidu Viljamu Žitkausku. Susitinkame prie Katedros varpinės, eisime pro prezidentūrą, viduramžių žydų kvartalą, Vilniaus Didijį ir Mažajį getus, sustosime Vilniaus Choralinėje sinagogoje.
BŪTINA REGISTRACIJA ČIA.

12:00 – 14:00 Natalja Cheifec ir kantorius Shmuelis Yatomas kviečia į ekskursiją po Vilniaus Choralinę sinagogą. Jūsų laukia įdomūs pokalbiai apie artėjančias Didžiąsias žydų šventes, šeimos tradicijas ir paslaptis bei kantoriaus giesmė. (Pylimo g. 39, Vilnius).
BŪTINA REGISTRACIJA ČIA.

12:00 Sveiki atvykę į šventę „Cvi Parke“!  Šventės istorija ir faktai su filosofu Algirdu Davidavičiumi.

12:15 – 12:45 Shalom Aleichemo ORT gimnazijos moksleivių pasirodymas – šokiai, dainos, poezija ir humoras.

13:00 Sportuokime su Lietuvos sporto klubu „Makabi“!

Susitikimas su klubo įkūrėju Semionu Finkelšteinu ir vadove Olga Blumenzon, kurie papasakos „Makabi” istoriją ir pristatys veiklą bei populiariausias sporto šakas. Visi norintys galės išbandyti badmintoną, stalo tenisą, šachmatus bei mažiau žinomas sporto šakas – tekbolą, frisbį ir spikebolą.

13:15 Raimondo Savicko dailės studijos pleneras „Cvi Parke“.
BŪTINA REGISTRACIJA ČIA.

13:30 – 13:50 Žydų dainų ir šokių ansamblio „Fajerlech“ koncertas „Cvi Parke“.

14:00 – 14:10 „Mąstyk panašiai“ – pažintis su programos, kovojančios prieš smurtą ir diskriminaciją, įkūrėja, viena įtakingiausių pasaulio moterų Leslie Udwin.
L. Udwin įkūrė organizaciją „Think Equal“ (Mąstyk panašiai – aut. past.), kuri skatina ankstyvojo amžiaus vaikų socialinį emocinį ugdymą, grįstą empatija, socialine, lyčių, rasių ir religijų lygybe. „Jei rimtai žiūrime į savo pareigą rūpintis jauniausiais ir labiausiai pažeidžiamais piliečiais, kaip galime manyti, kad mūsų vaikams raštingumas ir mokėjimas skaičiuoti yra privalomas, o išmokti palaikyti sveikus santykius su kitais žmonėmis, nebūtina? – klausia L. Udwin ir kviečia diskusijai.

14:10 – 14:30 Žydų muzikos ansamblio „Klezmer klangen” pasirodymas.

14:30 – 15:00 Dainų autorės ir atlikėjos iš Belgijos Mayos Romer pasirodymas.

15:00 Klubo #ŽydiškiPašnekesiai diskusija „Žydas be humoro jausmo – ne žydas!“ „Cvi Parke“.
Mes, žydai, jau senai žinomi dėl savo gero humoro jausmo, skirto visoms žydo gyvenimo aplinkybėms. Kodėl? Todėl, kad geriau juoktis iš savęs, nei leisti juoktis iš tavęs. Tad juokimės!
Dalyvauja: vienas garsiausių animatorių Ilja Bereznickas, filosofas Algidas Davidavičius. Moderuoja aktorius, stund up komikas, klubo #ŽydiškiPašnekesiai vadovas Arkadijus Vinokuras. Diskusija bus transliuojama Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės „Facebook” paskyroje.

16:00 Izraelietiški šokiai su Julija Patašnik Cvi Parke”.
Tai puiki pramoga kūnui ir sielai. Europos žydų kultūros dieną turėsite unikalią galimybę pamatyti šokantį Gaoną,  sužinoti ką Europos žydai atsinešė į izraelietiškus šokius  ir išmokti gražiausius Izraelietiškus šokius pradedantiesiems, prisijungus prie šokėjų rato.

16:00 Žymaus litvako Theo Tobiasse’o paveikslų iš dr. Samuelio Tatzo meno kolekcijos parodos atidarymas Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės J. Heifetzo salėje (Pylimo g. 4, Vilnius, III aukštas). Dalyvauja kolekcininkas dr. Samuelis Tatzas, menotyrininkas Antanas Andrijauskas ir kt.

Theo Tobiasse‘as (1927 – 2012) gimė litvakų šeimoje Jafoje. Netrukus šeima grįžo į Lietuvą, tačiau po kelerių metų, ieškodami sotesnio gyvenimo, visi persikėlė į Paryžių. Čia T. Tobiasse‘as baigė Dekoratyvinio meno mokyklą. Antrojo pasaulinio karo metu šeima slapstėsi Paryžiuje, o jam pasibaigus dailininkas pasinėrė į kūrybą. Nuo 1984 m. turėjo dirbtuves Niujorke, tačiau reguliariai grįždavo į Prancūziją, keliavo po pasaulį su parodomis.
Dailininko kūryba kupina filosofinės gelmės, nostalgiškos, dažnai melancholiškos pasaulėjautos. Jai būdinga siurrealizmo, ekspresionizmo, neoklasicizmo ir modernaus primityvizmo derinys.
T. Tobiasse‘o tapybos, grafikos, keramikos darbai saugomi pasaulio muziejų kolekcijose, vitražai ir mozaikos puošia bažnyčias ir visuomeninius pastatus, skulptūros – parkus ir aikštes. Moderniausios nūdienos Vakarų Europos, JAV ir Izraelio privačios galerijos ir kolekcininkai noriai įsigyja jo tapybos ir litografijos darbų.

17:15 Kantoriaus Shmuelio Yatomo palaiminimas šeimai Cvi Parke”. Giesmė skirta sėkmei, sveikatai, gerbūviui, vaikų apsaugai ir kitiems laimingiems dalykams.

17:30 Sveikiname Vilnių Europos žydų kultūros dienos proga! Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky kalba.   

17:30 Koncertas Vilties smuikai” su Dalia Dėdinskaite (smuikas), Glebu Pyšniaku (violončelė), Walteriu Delahuntu (fortepijonas, Kanada), Tadu Motiečiumi (akordeonas),  Isidoro Abramowicziumi (kantorius, Vokietija), Rafailu Karpiu (tenoras) ir kitais žymiais atlikėjais.
Koncertas, skirtas neseniai mirusio litvako, instrumentų meistro Amnono Weinsteino atminimui. Jis ieškojo ir išsaugojo per 40 instrumentų, turinčių žydišką istoriją, o kartais net paženklintų Dovydo žvaigžde. Visų jų savininkai kalėjo koncentracijos stovyklose ir buvo nužudyti.
Izraelyje gyvenęs A. Weinsteinas šioje veikloje įžvelgė didžiulę prasmę: „Smuikų skambesys dažnai lyginamas su žmogaus balso grožiu. Talentingai ir nuoširdžiai griežiant jis paliečia širdis. Karo metu smuikų vaidmuo ir buvo paliesti širdis, įžiebti geresnių laikų viltį ir ją skleisti. Kur buvo muzika, ten buvo ir viltis. Mūsų smuikai simbolizuoja žmogaus dvasios pergalę prieš blogį ir neapykantą“.

18:45 Lina ir Karolis atlieka sefardų muziką.

19:15 Komiko Žilvino Kerbelio stand up pasirodymas „Cvi Parke”.
Žydiško kraujo turintis komikas nevengia saviironiškai pajuokauti apie tam tikrus stereotipus. Kartais, o tiksliau, beveik visada priverčia publiką pasijusti nejaukiai, bet tuo pat metu nesijuokti tiesiog neįmanoma.

19:35 – 20:00 Dailininko Iljos Bereznicko knygos „Žaliasis Akmenėlis ir laikrodis Tiko“ pristatymas bei animacinio filmo Ne ožkoj laimė” peržiūra Cvi Parke”.

20:00 Muzika – dj RifRaf  Cvi Parke”.