Renginys Kurklių sinagogoje

Renginys Kurklių sinagogoje

Neseniai restauruotoje sinagogoje duris atvėrė garsaus dailininko paroda.

Paskutinę gegužės dieną Anykščių rajono, Kurklių miestelyje  esančioje sinagogoje vyko dailininko Vytauto Kasiulio tapybos ir grafikos darbų parodos atidarymas. Paveiksluose vaizduojami įvairūs žydų gyvenimo fragmentai. Dailininko kūrinių veikėjai grakščiai komponuojami miesto gatvių, gamtos ir interjero fone. Parodoje pristatomus paveikslus 2010 m. Lietuvai dovanojo dalininko žmona Bronė Kasiulienė ir sūnus Vytautas Kasiulis. Parodos pristatymo metu koncertinę programą atliko solistė Judita Leitaitė.

Renginio akimirka / PŽB nuotr.

Parodos atidaryme dalyvavo ir Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofmanas bei Panevėžio žydų bendruomenės narys Albertas Savinčius su žmona Virginija.

Renginio akimirko / PŽB nuotr.

Renginio metu Gennady Kofmanas pasveikino visus dalyvius ir perdavė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės Fainos  Kukliansky linkėjimus bei pabrėžė, kad šiandien mes turime galimybę dalintis su visais žydų  istorija, kultūra, tradicijomis. Padėkojo visiems dalyviams ir šio renginio organizatoriams bei įteikė kuklias dovanėles.

Renginio akimirka / PŽB nuotr.

Kurklių miestelyje XX a. pradžioje buvo gausi žydų bendruomenė, kurią karo metais ištiko tragiška lemtis. Prieš Antrąjį pasaulinį karą čia gyveno apie 90 žydų, kurie aktyviai lankėsi singagoje. Jiems ši vieta buvo ne tik maldos namai, bet ir bendruomenės susibūrimo centras, kur po maldos buvo aptariami žydų reikalai.