Pirmoji Meksikos prezidentė moteris C.Sheinbaum turi litvakiškų šaknų

Pirmoji Meksikos prezidentė moteris C.Sheinbaum turi litvakiškų šaknų

Sekmadienį Meksikoje baigėsi precedento neturintys prezidento rinkimai, dėl posto kovojo dvi moterys. Šalies gyventojai buvusį prezidentą pakeitė valdančiosios partijos kandidate Claudia Shneinbaum, laimėjusi itin didele pesvara. C.Shneinbaum ne tik pirmoji šalies prezidentė moteris, bet ir turi lietuviškų šaknų.

Šaltinis: 15min.lt

Žydų imigrantų iš Lietuvos anūkė C.Sheinbaum gimė žydų šeimoje Meksikoje. Jos seneliai iš tėvo pusės žydai aškenaziai emigravo iš Lietuvos į Meksiką XX a. trečiajame dešimtmetyje, o seneliai sefardai iš motinos pusės emigravo iš Plovdivo, Bulgarijoje, XX a. ketvirtojo dešimtmečio pradžioje, kad išvengtų Holokausto.

Pirmoji Meksikos prezidentė moteris yra ir klimato mokslininkė, kuri sako, kad už daug ką yra dėkinga savo tėvui chemijos inžinieriui ir motinai ląstelių biologei.

Jie padovanojo aistrą politikai, meilę gamtai ir gilų susidomėjimą mokslu, – sakė ji pernai išleistame biografiniame filme, kurį režisavo jos sūnus. „

Užaugau su šiuo dvilypumu – tikėjimu, kad politika gali pakeisti pasaulį, kartu su akademiniu ir moksliniu mąstymu“, – svarstė C.Sheinbaum.

C.Sheinbaum populiarumą didele dalimi nulėmė kadenciją baigiantis prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (taip pat kairiųjų atstovas ir jos mentorius). Jo populiarumas yra daugiau kaip 60 proc., bet jis gali dirbti tik vieną šešerių metų kadenciją.

Naujosios prezidentės vertybės sutampa su buvusio prezidento politika, kurią ji pažadėjo tęsti.

C.Sheinbaum nori perimti jo, kaip valstybės gynėjo, mantiją, įtvirtinti valstybinę gamtos išteklių kontrolę, taip pat stiprinti jo gerovės programas ir pavyzdinius infrastruktūros projektus. Kaip mokslininkė ji paragino daugiau dėmesio skirti atsinaujinančios energijos naudojimui.

Claudia Sheinbaum – pirmoji moteris ir pirmoji žydų kilmės Meksikos prezidentė / Gerardo Luna / AFP nuotr.