LŽB Jidiš skaitovų būrelis pradėjo 15-ąjį jidiš literatūros sesijų sezoną

Vasario 6 d. į pirmąjį 2014 metų Jidiš skaitovų būrelio susitikimą susirinko septyniolika įvairaus amžiaus žmonių, kurie nepabūgo atšiauraus žiemos oro. Būrelis gyvuoja 15 metų, jo nariai renkasi Lietuvos žydų bendruomenėje, nes jiems svarbu išlaikyti ir tęsti Vilniaus žydų garbingą Jidiš kultūrą.

   Nuo 1999 m. skaitovų būrelis savo dėmesį skiria jidiš kalba išleistų literatūros veikalų skaitymui, jų aptarimui ir diskusijoms, viskas – griežtai tik jidiš kalba. Čia palaikoma tradicija ,,nusižengusiems ir bandantiems ištarti bent vieną žodį nejidiš kalba, skirti 1 cento baudą”. Baudų fondas naudojamas kavai ir užkandžiams. Būrelio projektą tęsia ir jam vadovauja pats įkūrėjas Dovidas Kacas, daugelio jidiš lingvistikos ir litvakų kultūros istorijos veikalų bei trijų jidiš kalba parašytų grožinės literatūros rinktinių autorius.( žr. www.dovidkatz.net )

   Vasario 6d. susirinkę skaitovai nepamiršo paminėti būrelio įkūrėjų ir anapilin išėjusių narių. Tarp tų išspausdintų vardų, kurie įrašyti specialioje knygelėje ir aptariami kiekvieną savaitę yra Dr. Sheinė Sideraitė (1921 – 2005), garsi endokrinologė ir Dr. Yisroel Lempert (Izraelis Lempertas, 1925 – 2012) iškilus Lietuvos žydų istorijos ir kultūros tyrinėtojas mokslininkas, daugelį metų buvęs žydų bendruomenės akademiniu patarėju. Izraelis Lempertas daugiau nei dešimtmetį dalyvavo būrelio veikloje ir nepraleido nei vieno susitikimo, kol nesusirgo nepagydoma liga.  Pirmoji būrelio sesija įsibėgėjo visiems nariams prisistačius su savo autobiografine istoriją ir su dviem visai skirtingom poemom jidiš kalba, bendru pavadinimu: Vilne.  Po to sekė populiariausia dainelė, kurią dainuodavo L. WOLFSON, ir šį kartą ji buvo jam skirta. Antra, didžiojo jidiš poeto   Moyshe Kulbako (1896-1937) parašyta ,,Vilna’’.

  Pirmąjį šių metų skaitovų susitikimą baigė būrelio veteranas Meilach Stalevich, kuris atšventė savo 90-metį praėjusių metų birželį. Jis prisiminė savo gimtąjį Vilna ir Kulbako vestas pamokas jo pasaulietinėje jidiš mokykloje, tuo metu vadintoje Reál-gimnázye. Visus skaitovus sužavėjo jo ryškūs prisiminimai.

   Kitas būrelio susitikimas 13-tą vasario, ketvirtadienį 15 val.  Vilniuje, žydų bendruomenėje Pylimo g. 4. Bus skaitoma antroji poema. Visi susitikimai vyksta idiš kalba, bet kviečiami dalyvauti visi, kam įdomu. Yra senas posakis: idiš kalba teigiamai veikia sveikatą. Šių metų sesijas koordinuoja bendruomenės vykdomasis direktorius Simonas Gurevičius.