Seime skambėjo unikalūs žydų kompozitorių opusai

Seime skambėjo unikalūs žydų kompozitorių opusai

Vilniaus geto likvidavimo 80-mečiui skirto renginio svečius sužavėjo lietuvių smuikininkės Julijos Andersson griežti retai skambantys žydų kompozitorių kūriniai.

Šiandien Seime vykusią tarptautinę konferenciją, skirtą Vilniaus geto antinacistinio pasipriešinimo ir likvidavimo 80-mečio minėjimui, programa, pavadinta „Solo, pradėjo smuikininkė Julija Andersson, Gausiai susirinkusiems konferencijos svečiams, tarp kurių buvo mokslo žvaigždės iš Niujorke įsikūrusio YIVO žydų mokslinių tyrimų instituto, Rutgerio universiteto, Lenkijos žydų tyrimo instituto, Vytauto Didžiojo ir Romerio universitetų, JAV, Izraelio, Vokietijos ir kitų diplomatinių atstovybių ambasadoriai, Lietuvos Seimo nariai, svečiai iš Izraelio ir Vokietijos, žymūs visuomenės veikėjai ir jaunimas, tarptautinių konkursų laureatė J. Andersson atliko itin retai atliekamus, o kai kuriuos ir Lietuvoje dar neskambėjusius kūrinius smuikui, kuriuos sukūrė žydų kilmės kompozitoriai iš viso pasaulio, tarp kurių – ir iš Vilniaus kilęs, jau klasiku tapęs Anatalijus Šenderovas bei vienas žinomiausių šiuolaikinių  kompozitorių smuikininkų Alexey Igudesmanas.

Koncerte skambėjo Anatolijaus Šenderovo „Cantus in memoriam Jascha Heifetz“, Alexey Igudesmano „Applemania“ ir Funk the String, Leros Auerbach „par.ti.ta“, Michaelo Nymano „Timelapse“ iš ciklo „Zoo Caprices“ ir kiti kūriniai.

Susirinkusieji negailėjo aplodismentų ir dėkojo atlikėjai už dalyvavimą valstybei itin svarbiame renginyje, garsinančiame Lietuvos balsą toli už sienų.

Koncertą finansuoja Vilniaus savivaldybė.