Kauno žydų bendruomenė: R. Žemaitaitis – cinikas, demagogas, melagis

Kauno žydų bendruomenė: R. Žemaitaitis – cinikas, demagogas, melagis

Partijai „Nemuno aušrai“ su Remigijum Žemaitaičiu priešakyje sulaukus nemenko rinkėjų palaikymo, Kauno žydų bendruomenė stebi, kuo baigsis šie Seimo rinkimai. Su nuostaba stebime, kaip, belaukiant antrojo turo, keičiasi kitų politinių partijų retorika R. Žemaitaičio atžvilgiu.

Gercas Žakas, Kauno žydų bendruomenės pirmininkas
Šaltinis: Kauno diena

Nuotraukoje – Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas / Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Tokio ciniko, kaip jis, su žiburiu nesurastume. Demagogas, melagis. Kiršina, pila purvą. Jo kalbose – daug melo, kaltinimų oponentams ir tautinėms mažumoms nebūtais dalykais. Dabar jis jau bando suktis iš padėties – ir vėl meluodamas, kad nieko blogo apie Lietuvos žydus esą nekalbėjo. Jeigu su juo kas nors vis dėlto eitų į koaliciją, parodytų, kad, kovojant dėl valdžios, nebelieka jokių principų, vertybių. Kad nėra nieko švento.

Paskaitykite R. Žemaitaičio įrašus socialiniame tinkle. Pernai gegužę jis feisbuke tėškė: „Kiek dar ilgai mūsų politikai toliau klaupsis žydams, kurie žudė mūsų tautiečius, prisidėjo prie lietuvių sekimų, kankinimų ir mūsų valstybės naikinimo“; „Buvo Holokaustas žydų, bet dar didesnis Holokaustas lietuvių buvo Lietuvoje. Lietuvių žudymai, kankinimai, moterų prievartavimai, vaikų atskyrimai nuo tėvų buvo tik maloni atrakcija ir džiuginanti akimirka“, „Lietuvių tauta niekada neturi pamiršti žydų ir rusų, kurie labai aktyviai prisidėjo prie mūsų tautos naikinimo.“

Kauno žydų bendruomenė atkreipia dėmesį, kad partijos negalima vertinti atsietai nuo jos vadovo pasisakymų ir jais išreiškiamų pažiūrų. Jeigu eini paskui tokį žmogų, vadinasi, sutampa jūsų mintys, vertybės, pasaulėžiūra.

Pernai liepą vėl nesusilaikė: „O prie kurių priskirti save? Kaip ir palaikau Ukrainą kare su Rusija, kaip ir kiekvienas suprantame, kad ji užpulta, kaip ir suprantame, kad valstybė naikinama, bet ji juk naikinama DIDŽIŲ NATO ir ES valstybių dėka! Tokia ta ir dėka buvo, kai 2021 m. Birželio 16 d. JAV Prezidentas aliumo J. Bidonas Putinui ir pardavė Ukrainą.“

Apie R. Žemaitaičio patriotizmą ir kam pasiryžęs dėl pergalės rinkimuose daug ką pasako šis jo komentaras feisbuke, po klausimu, ką darytų, jeigu į Lietuvoje prasidėtų karas: „Aš pirmas šeimą išgabenčiau ir tų kiaulyčių iš daugumos namus, turtus pirmas koordinates duočiau kur sprogdinti!“. Tai tik dalis jo pasisakymų, kuriuos dabar bandoma paleisti juokais arba apsimetama, kad visi ne taip suprato, ką jis turėjo omenyje.

Taigi Konstitucinis Teismas ne šiaip sau šiemet pavasarį nusprendė, kad būdamas Seimo nariu R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką ir pažeidė Konstituciją, nes socialiniame tinkle skelbtais antisemitiniais pasisakymais žemino žmonių grupę dėl jų tautybės, skleidė neapykantą.

Konstitucija numato teisę žmogui turėti įsitikinimus ir juos laisvai reikšti, tačiau draudžia žeminti kitų žmonių orumą, pažeisti jų lygias teises, kurstyti nesantaiką, demonstruoti nepagarbą ar neapykantą.

Jeigu žmogėdrai duosi peilį ir šakutę, jis vis tiek liks žmogėdra.

Neturime nusistatymo prieš jokią politinę partiją, tačiau Kauno žydų bendruomenė negali taikstytis su R. Žemaitaičio pareiškimais. Ten buvo ne šiaip jo nuomonė – mano nuomone, tai buvo ir atviras raginimas žudyti, cituoju: „Imkit vaikai pagaliuką ir užmuškit tą žyduką.“ Dėl tokios nacistinės gebelsinės retorikos, kokią naudoja ir R. Žemaitaitis, Antrojo pasaulinio karo metais buvo išžudyta didžioji dauguma Lietuvos žydų, tarp jų ir apie 50 tūkst. žydų vaikų.

Faktas: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką ir pažeidė Konstituciją, nes socialiniame tinkle skelbtais antisemitiniais pasisakymais žemino žmonių grupę dėl jų tautybės, skleidė neapykantą. / E. Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno žydų bendruomenė atkreipia dėmesį, kad partijos negalima vertinti atsietai nuo jos vadovo pasisakymų ir jais išreiškiamų pažiūrų. Jeigu eini paskui tokį žmogų, vadinasi, sutampa jūsų mintys, vertybės, pasaulėžiūra.

Darosi baisu ir liūdna dėl tokio veidmainiškumo.  

Norėčiau pasisakyti ir apie kitus politinio lauko dalyvius. Stebina Lietuvos Prezidento Gitano Nausėdos ir jo patarėjo kalbos. Anksčiau jie teigė, kad net nėra kalbos apie R. Žemaitaičio dalyvavimą valdančiojoje daugumoje. Dabar tonas jau sušvelnėjo: neva jeigu R. Žemaitaitis pakeis savo retoriką, atsiprašys žydų… Nesuvokiama prezidentūros logika, ypač kai žinome, kad Konstitucinio Teismo išvados ir sprendimas buvo labai aiškūs. Darosi baisu ir liūdna dėl tokio veidmainiškumo.

Noriu pasakyti, kad mums nereikalingas jo atsiprašymas. Nereikalinga jo meilė ar nemeilė. Reikia, kad jis nekiršintų Lietuvos, neskatintų neapykantos žydams. Negalima nubraukti ar užmiršti to, kad jis į rinkimus ėjo būtent su antisemitine retorika.

Perfrazuojant aforizmą, kurį priminė Andrius Navickas: jeigu žmogėdrai duosi peilį ir šakutę, jis vis tiek liks žmogėdra.