Kviečiame Sukotą švęsti kartu su kantoriumi iš Berlyno Isidoro Abramowicziumi

Kviečiame Sukotą švęsti kartu su kantoriumi iš Berlyno Isidoro Abramowicziumi

Antradienį, spalio 22 d., 18 val. laukiame visų Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės kiemelyje stovinčioje tradicinėje Sukoto palapinėje, kur rugsėjį jau spėjęs visus sužavėti kantorius Isidoro Abramowiczius pasakos apie šią žydams ypatingą savaitę ir giedos gražiausius šventės kūrinius.

Šią savaitę visas žydiškasis pasaulis švenčia Sukotą – itin svarbią šventę, kuri, prasidėjusi hebrajų mėnesio Tišrei penkioliktąją, tęsis net aštuonias dienas, iki kito trečiadienio.

Svarbiausias šio šventės akcentas – trijų metrų trisienė palapinė suka, kurioje žydų šeimos kasdien turi sėsti prie stalo, o šiltuose kraštuos – ir gyventi iki pat šventės pabaigos.

Palapinė puošiama keturių augalų – citrinos, palmės, gluosnio ir mirtos – šakelėmis, kurios simbolizuoja vieningumą ir atsakomybę vienas už kitą.

Suka simboliškai primena, kad iš Egipto išvaryti žydai net keturiasdešimt metų klajojo po Sinajaus dykumą, gyvendami tik palapinėse. Per tą laiką jie iš buvusių vergų tapo laisvais žmonėmis ir surado Pažadėtąją žemę. Priimta prie Sukoto stalo pakviesti ir vargingiau gyvenančius.

Isidoro Abramowiczius nėra naujas vardas mūsų bendruomenės nariams. Rugsėjo pradžioje vykusiose Europos žydų kultūros dienose abejingų nepaliko ne tik nuostabus jo balsas, bet ir nepaprastai šiltas bendravimas.

Isidoro yra kilęs iš Argentinos sostinės Buenos Airių. Žydų aškenazių šeimos palikuonis namuose puikiai išmoko jidiš – „ironijos, verslo, tragedijos ir paslapčių kalbą“, kurią jis vadina savo žydiškos tapatybės dalimi.

Išskirtiniu balsu gamtos apdovanotas I. Abramowiczius Argentinoje, o vėliau ir Vokietijoje studijavo muziką, pedagogiką ir operos meną. Jo kelias į žydų muzikinės kultūros aukštumas prasidėjo nuo stipendijos, kuri paskatino jį mokytis kantoriaus subtilybių Berlyne. Vokietijos sostinėje jis įgijo ir žydų studijų magistro laipsnį.

Ne vienerius metus tarnavęs įvairiose pasaulio singagogose, taip pat ir Didžiojoje Stokholmo sinagogoje, 2019 m. I. Abramowiczius tapo Berlyno Pestalozzistrasse esančios sinagogos kantoriumi. Be to, jis savo žiniomis dalinasi su Geigerio kolegijos kantorių studentais.

Išskirtinis šio kantoriaus balsas ir nepaprasta iškalba žada turiningą ir prasmingą laiką, kuris praturtins šiųmečio Sukoto patirtis.

Laukiame visų!