Senjorai atšventė Roš Hašana

Senjorai atšventė Roš Hašana

Šių metų Rosh Hashana išvakarėse Lietuvos žydų (litvaku) bendruomenės senjorai susirinko į ypatingą renginį. Šis susitikimas išsiskyrė ne tik tradicijomis, bet ir ypatinga emocine atmosfera, nes vyko tragiškųjų spalio 7-osios įvykių Izraelyje metinių išvakarėse.


Šventės akimirkos / LŽB nuotr.

Vietoje įprastų linksmybių ir muzikos, šiemet renginio nuotaiką diktavo maldos ir giesmės, skambėjusios hebrajų ir jidiš kalbomis. Jas atliko Vilniaus Choralinės sinagogos kantorius Shmuelis Yatomas, kurio balsas sukūrė šventinę ir kartu liūdną nuotaiką.
Renginyje taip pat dalyvavo religijos ir tradicijų žinovė, kantoriaus žmona Natalja Cheifec, kuri pasidalijo žiniomis apie Roš Hašana istoriją, tradicijas ir moters vaidmenį žydų šeimoje. Jos pasakojimai praturtino susirinkusiųjų supratimą apie šią šventę ir Roš Hašana reikšmę žydų kultūroje.

Šventės akimirkos / LŽB nuotr.

Tradiciškai buvo sveikinami jubiliatai, o bendruomenės nariai linkėjo vieni kitiems sveikų ir taikių metų. Taip pat buvo kalbama apie gerą įrašą gyvenimo Knygoje, kas simbolizuoja naujų pradžių ir vilties laikotarpį, kuris ateina su Roš Hašana.
Šis susitikimas ne tik sustiprino bendruomenės ryšius, bet ir priminė apie solidarumą, tradicijas bei kultūros svarbą šiuo ypač sunkiu metu.

Šventės akimirkos / LŽB nuotr.