Minėjimas, kuris palieka žymę: spalio 7-osios teroristinio akto atmintis

Minėjimas, kuris palieka žymę: spalio 7-osios teroristinio akto atmintis

Spalio 7-oji Vilniuje tapo diena, kai žodžiai „atmintis“ ir „solidarumas“ įgavo ypatingą prasmę. Vilniaus Choralinės sinagogos prieigose susirinkusi bendruomenė, kartu su Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos moksleiviais, atidavė pagarbą tiems, kurie vis dar laikomi nelaisvėje, Šis minėjimas – tai ne tik skausminga priminimas apie praeitį, bet ir viltingas kvietimas tiems, kurie nori išgirsti liudytojų balsus.

Susirinkusieji kabino nuotraukas, liudijančias apie 101 įkaitą, išplėštą iš šeimos ir nemačiusį dienos šviesos jau daugiau nei 365 dienas. Kiekviena nuotrauka, pritvirtinta prie sinagogos tvoros, kalbėjo apie prarastą laiką, buitį ir žmonių likimus, kurie iki šiol liko neaiškūs. Tykias akimirkas nutraukė sukrečiantys iš Izraelio atvykusių liudininkių – Majos Parizer ir Raz Shifer – pasakojimai. Muzikos festivalyje besilinksminusios merginos tik per stebuklą išsigelbėjo ir dabar patirtu siaubu dalijasi su mumis.

Spalio 7-osios teroristų atakos aukų minėjimas / LŽB nuotr.

„Mūsų mokykloje mokosi ne tik žydai, bet ir lietuviai, kitų tautybių vaikai. Tai liečia visus vienodai, nes visi gyvena, visi tas emocijas jaučia, kurias mes stengiamės vaikams perduoti. Manau, tai ypatingai svarbu – kad ir lietuvių šeimos mus palaiko šitoje situacijoje.“ – sakė žurnalistų kalbinta Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktorė Ruth Reches.

Spalio 7-osios teroristų atakos aukų minėjimas / LŽB nuotr.

Jautrią kalbą susirinkusiems pasakė J.E. Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein.

Spalio 7-osios teroristų atakos aukų minėjimas / LŽB nuotr.

Sinagogos prieblandoje skambėjo kantoriaus giedamos maldos, kurios, atrodė, apvalė orą nuo skausmo ir nevilties. Nepaisant praeities tamsių šešėlių, maldų melodijos skleidė viltį ir bendrystę, primindamos, kad net sunkiausiuose momentuose mes esame kartu.

Vėliau Seime buvo atidaryta speciali garsaus fotožurnalisto Zivo Koreno paroda, apie kurią daugybę pasaulio konfliktų dokumentavęs menininkas sakė: „Niekas negalėjo manęs paruošti 2023 m. spalio 7 d. siaubui ir žiaurumui.“

Ekspozicija ne tik atskleidė skaudžią tiesą apie smurtą ir neteisybę, bet ir priminė apie žmonijos gebėjimą susivienyti ir kovoti ir priešintis blogio jėgoms. Taip pat buvo parodytas filmas, kuriame skambėjo siaubą išgyvenusių liudininkų pasakojimai.

Toks minėjimas nebuvo vien tik nostalgijos prisiminimas, bet ir aiškus signalas apie būtinybę neprarasti budrumo.

Dėkojame visiems buvusiems kartu: Izraelio ambasada Lietuvoje, LR Seimas, Kauno žydų bendruomenė, Palangos žydų bendruomenė, Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazija.

Jautrios minėjimo akimirkos – nuotraukų galerijoje.