Paroda, nukelianti į Jonavos štetlą

Paroda, nukelianti į Jonavos štetlą

Rugsėjo 10 d. Jonavos kultūros centro Krašto muziejuje buvo atidaryta muziejaus kartu su fotografe Iveta Bajorinaite parengta paroda „Štetlo miražai“. Atidarymo metu buvo surengta diskusija „Kaip pasakoti štetlų istoriją?“, kurioje dalyvavo Šeduvos žydų istorijos muziejaus „Dingęs štetlas“ vyriausioji kuratorė Milda Jakulytė-Vasil, Kėdainių krašto muziejaus direktorius Rimantas Žirgulis ir Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas.

R

Parodos atidarymo akimirkos / Foto monai nuotr,

Parodoje „Štetlo miražai“ susijungia šiandienos miesto vaizdai ir jau istorija tapusios nuotraukos. Šias nuotraukas apjungia, daug gražių žodžių apie savo vaikystės miestą parašiusio, rašytojo Grigorijaus Kanovičiaus atsiminimų ir kūrybos motyvai. Paroda primena, kad miestas buvo kuriamas ne vieną amžių ir jo gatvėse, namuose, kiemuose liko jį kūrusių žmonių ženklai.

Parodos atidarymo akimirkos / Foto monai nuotr,

Nedideliame, parodą lydinčiame leidinyje apie šią parodą rašoma: „Tarsi paslėptą sekretą po truputį atrandame senąją Jonavą. Bandome nuvalyti smiltis ir pažinti žmones, kurių žingsniai miestelio gatvėse seniai nutilo, pamatyti pastatus, kurie buvo sunaikinti, pajausti štetlo dvasią, nors jo jau nebėra. Parodą „Štetlo miražai“ įkvėpė rašytojo Grigorijaus Kanovičiaus žodžiai: „Jonava man nėra provincijos miestelis, Jonava man buvo visas pasaulis“. Ši paroda – miražas, nukeliantis beveik šimtmečiu atgal, į daugiatautį ir daugiakultūrį Jonavos miestelį, į Grigorijaus Kanovičiaus pasaulį.“.

Parodos atidarymo akimirkos / Foto monai nuotr,

Parodos bendraautorė I. Bajorinaitė dalinosi savo patirtimis ir jausmais, rengiant šią parodą. Būtent ji ir kreipėsi į muziejų turėdama idėją sukurti parodą iš nuotraukų, kurias skiria beveik šimtas metų. Kad paroda būtų tokia, kokią ji įsivaizdavo, fotografė, pati parengė jos dizainą. Parodos atidarymo metu, I. Bajorinaitė paatviravo, kad ją įkvepia istorinės nuotraukos ir fotografai iš praeities, vienas iš tokių garsus tarpukario Jonavos fotografas Tuvijus Joffė, kurio 4 nuotraukos buvo panaudotos parodoje „Štetlo miražai“.

Parodos atidarymo akimirkos / Foto monai nuotr,

Prie šios parodos parengimo prisidėjusi muziejininkė Giedrė Narbutaitė – Kontrimė pasakojo, kad pavyko pasiekti tai,  ko siekia kiekvienas muziejininkas ar gidas – bent akimirkai nukelti laiku atgal, kad nors trupam senamiesčio namo lange šmėsteltų Grigorijaus Kanovičiaus šešėlis, atgytų turgus šurmulys ar sugirgždėtų keltas, kėlęs per Nerį.

Parodos atidarymo akimirkos / Foto monai nuotr,

Renginio metu taip pat vyko diskusija „Kaip pasakoti štetlų istoriją?“. Diskusijoje dalyvavusi Šeduvos žydų istorijos muziejaus “Dingęs štetlas” vyriausioji kuratorė Milda Jakulytė – Vasil dalinosi patirtimi kaip naujai kuriamam muziejui yra rengiama ekspozicija, su kokiomis problemomis ir iššūkiais susiduria prie šio projekto dirbanti komanda. Smagu klausytis pasakojimo, apie jau padarytus darbus ir kaip, kol dar muziejus neatvėręs durų lankytojams, yra įveiklinamos Šeduvos miestelio erdvės. Kėdainių krašto muziejaus direktorius Rimantas Žirgulis, pasidalino savo patirtimis pasakojant daugiataučio ir daugiakultūrio Kėdainių miesto istoriją, pabrėždamas, kad Kėdainiuose šalia visų valstybinių ir jų miestui svarbių datų, taip pat minimos ir žydų bendruomenei svarbios datos. Tai jau net ne tradicija, o neatskiriama miesto renginių ir minėjimų dalis. Diskusijoje dalyvavęs Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas pasidžiaugė, kad Lietuvoje vyksta daug prasmingų renginių, parodų ir projektų, kurių metu aktualizuojama žydų istorija ir palikimas, o žydų bendruomenės stengiasi tokius projektus palaikyti ir prie jų prisidėti.

Parodą „Štetlo miražai“ Jonavos kultūros centro Krašto muziejuje nemokamai galima aplankyti iki spalio 1 d.

Jonavos kultūros centro Krašto muziejaus projektą „Štetlų istorijos“ finansuoja Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos ir Jonavos rajono savivaldybė. Projekto partneris – Šeduvos žydų istorijos muziejus Dingęs Štetlas

Renginio akimirkas įamžino fotografė Iveta Bajorinaitė.

Tekstą parengė muziejininkė Giedrė Narbutaitė – Kontrimė.

Renginio akimirkos nuotraukų galerijoje.