Svečiai Panevėžio žydų bendruomenėje

Svečiai Panevėžio žydų bendruomenėje

Žemės, miesto, šeimos istorija susijusi su vaikų ir anūkų ateitimi. Kas nežino istorijos, tas neturi ateities.

Šių metų birželio 27 diena sulaukėme garbingų svečių iš Izraelio – mus aplankė Sonia Furmanaitė su vyru. Jos vyras tarnavo Izraelio kariuomenėje, buvo aukšto rango karininkas – lakūnas.

Ponia papasakojo apie savo šeimą. Jos motina Fryda Sarafynaitė gimė 1919 m. Panevėžyje, keturiolikos išvažiavo į Klaipėdos darbo grupę, kuri ruošėsi išvažiuoti į Palestiną. Tuo metu Į Palestiną vykdavo daugiausiai jauni žmonės, kilę iš turtingesnių šeimų.

Remiantis Izraelio statistika, kuri parengta pagal atvykusiųjų į Palestiną dokumentus, iš Lietuvos į šią vietovę 9950 žydų. Sonios mamai išvykti nepavyko. Jos mamos šeima gyveno Panevėžyje, Stoties g.6-uoju numeriu pažymėtame name, kuris išliko iki šiol.

Po stovyklos Klaipėdoje Sonios motina atvyko į Šiaulius, kuriuose įkūrė moteriškų drabužių parduotuvę.

Susitikimo akimirka / PŽB nuotr.

1940 m. Fryda susituokė su 1914 m. Šaukėnuose gimusiu Jankeliu Furmanu, kuris į Šiaulius atvyko po tarnybos Lietuvos kariuomenėje.

1941 m. rugpjūčio mėn. buvo įkurtas Šiaulių getas, į kurį pateko ir Sonios tėvai. Būtent gete 1942 m. gimė ir moters brolis Heršonas, nužudytas vadinamosios Vaikų akcijos metu.

Kaip ir daugelis Lietuvos žydų, Sonios tėvas bubp išvežtas į Dachau, o mama – į Štuthofo koncentracijos stovyklą. Laimei, jie išgyveno – mamą išvadavo sovietų kariuomenė ir ji galiausiai grįžo į Lietuvą. Amerikiečių karių išlaisvintas tėvas, sužinojęs apie išgyvenusią žmoną, taip pat grįžo į Šiaulius. Po kurio laiko šeima persikėlė gyventi į Vilnių, kur ir gimė Sonia bei jos broliai.

Moteris baigė Vilniaus universitetą ir 1972 m., kartu su tėvais, repatrijavo į Izraelį, kur gilino žinias Tel Avivo universitete.

Dabar Sonia džiaugiasi laimingu gyvenimu ir gražia šeima – moteris turi tris vaikus ir tiek pat anūkų.

Lankydamiesi Panevėžio žydų bendruomenėje svečiai pasirašė palinkėjimų knygoje. Bendruomenės pirmininkas Gennady Kofmanas jiems parodė Panevėžio miesto žydų paveldą, taip pat visi kartu apsilankė neseniai duris atvėrusiame Stasio Eidrigevičiaus muziejuje „Stasys Museum“. Muziejaus ekspozicija svečiams labai patiko.