Šiaulių geto likvidavimo 80-mečio minėjimas

Šiaulių geto likvidavimo 80-mečio minėjimas

Liepos 15 d. sukanka 80 metų, kai 1944-aisiais buvo pradėtas Šiaulių geto likvidavimas – per 3000 likusių gyvų žydų išvežti į Dachau bei Štuthofo koncentracijos stovyklas ir pasmerkti mirčiai. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė, Šiaulių krašto žydų bendruomenė ir Šiaulių apskrities žydų bendruomenė kviečia prisiminti ir pagerbti Šiaulių geto aukas – vyrus, moteris, senolius ir vaikus.

PROGRAMA

11:30 Šiaulių geto aukas pagerbsime prie paminklinio akmens Trakų/Ežero gatvių sankryžoje, žyminčio Šiaulių žydų geto vartus.

12:00 pajudės eisena link Chaimo Frenkelio vilos, sustojant Pasaulio Tautų Teisuolių skvere.

12:30 Šiaulių geto aukų minėjimas Chaimo Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai).

SVARBU: norinčius vykti į liepos 15 d. vyksiantį Šiaulių geto likvidavimo 80-ųjų metinių minėjimą prašome registruotis iki liepos 12 d. 16:00 val.: Liuba Šerienė (+370) 5 261 3003  arba el. paštu office@lzb.lt.

TRANSPORTAS: autobusiukas  į atminties renginį išvažiuoja liepos 15 d., 8:15 val. nuo Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės (Pylimo g. 4, Vilnius).

Šiek tiek istorijos

Iki Antrojo pasaulinio karo Šiauliuose gyveno daugiau kaip 8500 žydų. Karo pradžioje maždaug tūkstančiui pavyko pasitraukti į Rusijos gilumą, tačiau, vokiečiams įsiveržus į Šiaulius, mieste buvo apie 14 000 žydų, tarp jų pabėgėlių iš Lenkijos, Klaipėdos ir pietinės Lietuvos miestų bei miestelių. Netrukus baltaraiščiai pradėjo persekioti žydus. Visą savaitę nuo 1941 06 28 jie masiškai suiminėjo žydų tautybės vyrus, varė juos į kalėjimą, o vėliau sušaudė už 12 km nuo Šiaulių esančiame Luponių miške.

1941-ųjų liepą buvo įsteigtas Šiaulių getas. Tiksliau, du – į pirmąjį pateko fiziškai stiprūs ir darbui tinkami jauni ir nevedę asmenys, į antrąjį – specialistai (gydytojai, mechanikai ir kiti). Šiuose getuose buvo įkalinta daugiau kaip 5950 žmonių.

Šiaulių miesto žydai varomi į getą / Šiaulių apskrities archyvas

1943 m. rugsėjį Šiaulių getas iš civilinės vokiečių okupacinės valdžios perėjo SS pavaldumui ir tapo griežto režimo koncentracijos stovykla.

Kadangi koncentracijos stovykloje negalėjo būti nedarbingų kalinių, netrukus buvo nuspręsta atsikratyti vadinamųjų nenaudingųjų. Lapkričio 5-ąją įvykdyta vadinamoji „vaikų akcija“, kurios metu Šiauliuose, Linkaičiuose, Zoknių aerodrome, Pavenčiuose ir Daugėliuose iš žydų buvo atimti 725 vaikai, o kartu išvežti 92 nedarbingi arba nedirbantys dėl ligos kaliniai. Prekiniais vagonais jie išgabenti į Osvencimą ir visi nužudyti.

1944 metais, Vokietijai pralaimint karą, buvo nuspręsta getą panaikinti. Kilo sumaištis – dalis kalinių nesėkmingai bandė bėgti. Tų pačių metų liepą Šiaulių getas buvo galutinai likviduotas, o jo kaliniai deportuoti į nacių koncentracijos stovyklas Dachau ir Štuthofe.

Išgyventi Holokaustą pavyko tik apie 500 Šiaulių žydų.

Šiaulių getas / Šiaulių apskrities archyvas