TOLI seminare – pažintis su žydų kultūra ir gyvenimu

TOLI seminare – pažintis su žydų kultūra ir gyvenimu

Visą savaitę Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenėje vyko jau tradicija tapęs tarptautinis TOLI seminaras, kuriame geriausi žydų kultūros ir istorijos žinovai iš įvairiausių Lietuvos mokyklų suvažiavusius mokytojus supažindino su litvakų gyvenimu tarpukaryje ir didžiausios XX amžiaus tragedija tapusiu Šoa.  

Į “TOLI” seminarą susirinko per 30 pedagogų iš visos Lietuvos / LŽB ir organizatorių nuotr.

Niujorke įsikūrusio Olgos Lengyel Holokausto studijų ir žmogaus teisių instituto bei Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti sekretoriato Vilniuje organizuojamo renginio tema – „Mokymasis iš praeities – veikimas ateičiai. Mokymas apie Holokaustą ir žmogaus teises“.

Savo ilgamete patirtimi dalijosi profesorius emeritas Saulius Sužiedėlis / LŽB ir organizatorių nuotr.

Gilintis į ją susirinko per trisdešimt mokytojų ir švietimo darbuotojų iš visos Lietuvos. Įdomu, kad tai – ne vien istorijos mokytojai, bet ir etikos, lietuvių kalbos bei literatūros, anglų kalbos, geografijos, informatikos ir kitų disciplinų pedagogai, bibliotekininkai ir socialiniai darbuotojai, kurie, vietoje užtarnautų vasaros atostogų, pasirinko žinias ir tobulėjimą.

JAV Holokausto muziejaus projektų vadovo dr. Vadimo Altskano paskaita / LŽB ir organizatorių nuotr.

Tikrai ne veltui – įžvalgomis ir patirtimi su jais dalijosi profesionalai iš viso pasaulio, tokie, kaip JAV Milersvilio universiteto istorijos profesorius emeritas Saulius Sužiedėlis, LNB judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė ir  JAV Holokausto muziejaus projektų vadovas dr. Vadimas Altskanas, o savo istoriją pasakojo generolo Vėtros anūkė, rašytoja Silvia Foti.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky pasakojo savo šeimos istoriją / LŽB ir organizatorių nuotr.

Atidarymo dieną seminaro dalyvius sveikino Vokietijos ambasadorius dr. Cornelius Zimmermannas, Izraelio ambasadorė Hadas Wittenberg Silverstein, JAV ambasados Lietuvoje misijos vadovas Tamiras Waseris, Seimo narys Emanuelis Zingeris, Tarptautinės komisijos direktoriaus pavaduotoja Ingrida Vilkienė ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė, advokatė Faina Kukliansky.

Atidarymo metu seminaro dalyvius sveikino garbūs svečiai / LŽB ir organizatorių nuotr.

Teisininkė su seminaro dalyviais dalijosi ir savo šeimos istorija, juk nėra paveikesnio būdo perteikti Holokausto įvykius, nei iš pirmų lūpų skambantis liudininko pasakojimas.

Geriausias būdas pažinti kitą tautą – ragauti jos patiekalų ir kartu linksmintis / LŽB ir organizatorių nuotr.

„Norėčiau, kad iš šio mūsų susitikimo išsivežtumėte supratimą ne tik apie žydų genocidą, bet ir apie mūsų kultūrą, papročius, juk esame daugiau nei tragediją patyrusi tauta. Galime dalytis išmintimi, geru humoru, skaniai valgiais, pasaulį puošiančiu menu ir daugybe kitų šaunių dalykų“, – kalbėjo F. Kukliansky, pakvietusi mokytojus į smagią vakarienę „Beigelių krautuvėlėje“, kur seminaro dalyviai skanavo tradicinių litvakiškų patiekalų, pagardintų smagiais pasakojimais, smuikininko Boriso Kirznerio atliekamomis melodijomis, dainomis ir net šokiais.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir smuikininkas Borisas Kirzneris / LŽB ir organizatorių nuotr.

Tikimės, kad po šio seminaro dar keliasdešimčiai mokytojų žydų kultūra ir istorija tapo artimesni ir savo žiniomis bei čia patirtomis emocijomis jie dalysis su ugdoma jaunąja karta. Tai ypatingai svarbu šiuo nelengvu laikotarpiu, kai visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje kyla antisemitizmo banga. Juk šviesus protas tirpdo tamsias mintis.

Faktai

Niujorke įsikūręs Olgos Lengyel Institutas pavadintas Vengrijos žydės, išgyvenusios Holokaustą vardu. Ji kartu su šeima buvo atvežta į Aušvico koncentracijos stovyklą. Jos šeima žuvo Aušvice. Olgai Lengyel pavyko išgyventi ir jos gyvenimo istorijos pagrindu buvo sukurtas romanas „Sofi pasirinkimas“.

Daugiau seminaro akimirkų – nuotraukų galerijoje.