Įvykdyti išpuoliai prieš Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenę

Įvykdyti išpuoliai prieš Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenę

Praėjusią savaitę vėl įvykdytas išpuolis prieš Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenę – veidą po kaukę paslėpęs asmuo su bendrininku nuo bendruomenės fasado įžūliai pavogė Izraelio vėliavą. Vėliau tas pats asmuo netoli esančiame parkelyje ją pjaustė ir, ginkluotas peiliu, užpuolė žmogų. Laimė, aukų pavyko išvengti. Kitą dieną buvo išdaužtas žydiškų patiekalų kavinės „Beigelių krautuvėlė“ stiklas.

Visa informacija ir vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuoti nusikaltimai bei vagišiaus bendrininko veidas, perduoti policijai.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė tikisi, kad teisėsauga imsis skubių priemonių ir griežtai nubaus nusikaltėlius, nes akivaizdu, kad žydų tautybės piliečiams sostinėje tampa nesaugu.

 „Labiausiai nuvylė net ne pati vagystė, o žmonių abejingumas – įraše aiškiai matyti, kaip pro šalį einantys praeiviai atsisukę žiūrėjo į zujantį kaukėtą vyriškį ir nepagalvojo paskambinti policijai. Mūsų bendruomenėje dar gyvas ne vienas liudininkas, savo kailiu patyręs, kokių tragiškų pasekmių gali turėti abuojumas nusikaltimo akivaizdoje“, – sako LŽB vadovė Faina Kukliansky.

Tiesa, ne visi vilniečiai abejingi – dėkojame ponui Jonui, kuris, už kampo radęs vėliavos kotą, pagal įspaustą logotipą jį atpažino ir grąžino bendruomenei.

Tai jau ne pirmas išpuolis prieš Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenę – vasarį vandalas metė akmenį į bendruomenės pastatą ir išdaužė stiklą. Tąkart tik per laimingą atsitiktinumą išvengta nelaimės, nes krentančios šukės galėjo sužeisti bendruomenėje veikiančius klubus nuolat lankančius tėvus ir jų mažylius, vaikus ar senjorus. Kovo pradžioje grupė jaunuolių sviedė akmenį į Vilniaus choralinę sinagogą, prieš tai buvo antisemitiniais užrašais išpeckiotos šventovės sienos. Sudėjus visus faktus darosi akivaizdu, kad vandalizmo aktai buvo suplanuoti ir įvykdyti dėl neapykantos prieš žydus tautiniu pagrindu.

Dėl visų šių įvykių LŽB aktyviai bendradarbiauja su policija, stengiasi suteikti kuo daugiau informacijos ir medžiagos. Deja, pradėti ikiteisminiai tyrimai rezultatų kol kas nedavė.