Paskaita-koncertas „Rytų Europos žydų istorijos ir muzikos sąskambiai“

Paskaita-koncertas „Rytų Europos žydų istorijos ir muzikos sąskambiai“

Gruodžio 14 d. 18 val. maloniai kviečiame į dr. Marijos Krupoves-Berg paskaitą-koncertą „Rytų Europos žydų istorijos ir muzikos sąskambiai“. Renginys vyks Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje.

Gruodžio 7–15 d. švenčiama šviesos šventė Chanuka. Nors šventės laikas – pagal žydų kalendorių kislevo mėnuo – yra tamsiausias trumpiausių dienų metuose laikotarpis, chanukijų – aštuonšakių žvakidžių – šviesa užlieja žydų širdis šiluma, o jų namus – šviesa.

Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centras Chanukos proga kviečia tamsą sklaidyti muzika, dainomis ir pasakojimais. M. Krupoves-Berg savo paskaitoje-koncerte apžvelgs pagrindinius jidiš dainų žanrus, parodydama, kaip kai kurios iš jų išaugo iki tautinės giesmės ir lydėjo aškenazių žydus (ypač litvakus) lemtinguose jų istorijos lūžiuose atspindėdamos a yidishe neshome (tautos esmę). Atlikėjai pritars smuikininkas Borisas Kirzneris.

M. Krupoves-Berg yra filologijos mokslų daktarė, folkloristė, dainų atlikėja, koncertuojanti ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, Vokietijoje, JAV, Kanadoje, Izraelyje ir kitur. Yra išleidusi ne vieną kompaktinę plokštelę, knygą, paskelbusi mokslinių publikacijų lietuvių, lenkų, rusų ir jidiš kalbomis.

Data: gruodžio 14 d.

Laikas: 18 val.

Vieta: Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas: įėjimas laisvas
Svarbu: renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas