#VilniusGhetto80: Diskusija „Po 80 metų: Holokaustas, antisemitizmas ir atmintis ateičiai“

#VilniusGhetto80: Diskusija „Po 80 metų: Holokaustas, antisemitizmas ir atmintis ateičiai“

Šį rugsėjį Lietuva ir pasaulis mini Vilniaus geto 80-ąsias sukilimo ir likvidavimo metines, kai 1943-aisiais jame kalėję paskutiniai keli tūkstančiai žydų buvo išvežti į koncentracijos stovyklas ir nužudyti. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kviečia pagerbti Vilniaus geto kalinių drąsą ir nepalaužtą valią nuo rugsėjo iki lapkričio vidurio vyksiančiuose minėjimo renginiuose.

Diskusija „Po 80 metų: Holokaustas, antisemitizmas ir atmintis ateičiai“

Data: 2023-09-20 17:00

Vieta: Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Konferencijų salė, Gedimino pr. 51, Vilnius

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Žydų išeivių iš Vilniaus ir Vilniaus krašto asociacija Izraelyje kviečia į diskusiją „Po 80 metų: Holokaustas, antisemitizmas ir atmintis ateičiai“. Diskusijos dalyviai: dr. Christophas Dieckmanas – istorikas, Holokausto Lietuvoje tyrinėtojas; Saulius Beržinis – dokumentinio kino režisierius, Lietuvos nepriklausomo Holokausto archyvo įkūrėjas ir direktorius; dr. Darius Staliūnas – Lietuvos istorijos instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas; dr. Tomas Balkelis – Lietuvos istorijos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas.

Diskusiją moderuos dr. Dina Porat, Tel Avivo universiteto profesorė emeritė ir Holokausto memorialinio centro „Yad Vashem“ vyriausioji istorikė.

Diskusijos atidarymo žodžius tars Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, Izraelio ambasadorė Lietuvoje J. E. Hadas Wittenberg Silverstein ir Žydų išeivių iš Vilniaus ir Vilniaus krašto asociacijos Izraelyje pirmininkė Mickey Kantor.

Klausimų–atsakymų sesiją atidarys Vilniaus universiteto profesorė dr. Jurgita Verbickienė.

Baigiamąsias pastabas paskelbs Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti sekretoriato vadovas Ronaldas Račinskas, komisijos švietimo programų koordinatorė Ingrida Vilkienė ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.