#EŽKD2023 praūžė Ukmergėje

#EŽKD2023 praūžė Ukmergėje

Visoje Europoje vykstantis festivalis tęsia kelionę po Lietuvos miestus.

Jei kartais jums kyla klausimas, kodėl? Kodėl organizuojame Europos žydų kultūros dienas, #Atminties renginius, jaudinamės prieš kiekvieną susitikimą, per naktis ruošiamės pasakoti istorijas, lekiame pirkti gerų produktų, kad edukacijose maistas būtų ir skanus, ir kokybiškas, o po visko sėdime „be pulso“, bet šypsomės iki ausų? Taigi, jei jums kyla klausimas, kodėl visa tai darome, vadinasi praėjusį antradienį nebuvote Ukmergėje.

Studentai su Elena Jakiševa / URŽB nuotr.

Ten, Europos žydų kultūros dienų metu, prie Holokausto aukų vardų skaitymo, be gausaus būrio miestiečių, prisijungė didžiulis būrys jaunuolių – iš Izraelio atvykusi 62 studentų grupė, savo maršrutą sudėlioję taip, kad galėtų prisijungti prie #EŽKD2023 renginių Ukmergėje.

Renginio akimirkos / URŽB nuotr.

Mieste, kuriame iki II pasaulinio karo kone kas antruose senamiesčio namuose skambėjo jidiš kalba, veikė sinagogos, žydų ligoninė ir mokyklos, svečius pasitiko Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas Artūras Taicas ir gyvoji istorijos liudytoja – vienintelė gyva likusi Holokaustą išgyvenusi ukmergiškė Elena Jakiševa. Jaunuoliai nepraleido nė vieno jos pasakojimo žodžio, domėjosi Ukmergės žydų istorija ir dabartiniu gyvenimu, , turėjo daugybę klausimų.

„Žiūrėdamas į šių jaunuolių akis, džiaugiausi, kad auga karta, kuri istorijos gali mokytis ne iš vadovėlių, o iš gyvų jos liudytojų – be iškraipymų ir nutylėjimų“, – sakė Ukmergės žydų bendruomenės vadovas.

#EŽKD2023 renginiai dar nesibaigė – iki pat spalio šventės vyks įvairiose Lietuvos regionų miestuose. Daugiau informacijos rasite Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės Facebook paskyroje ir www.lzb.lt

#EŽKD2023 #EDJC2023 #Atmintis #Memory #AEPJ #UNESCO #LietuvosŽydųLitvakųBendruomenė  #UkmergėsRajonoŽydųBendruomenė #mūsųbendruomenės #OurCommunities

Ukmergėje viešėjo studentai iš Izraelio / URŽB nuotr.