Apžvalgininkas: gyvybės kaina Izraelyje ir Gazoje – labai skirtinga

Apžvalgininkas: gyvybės kaina Izraelyje ir Gazoje – labai skirtinga

alfa.lt

Izraeliečių ir palestiniečių konfliktas liepsnoja seniai nematyta jėga. Abiejose pusėse auga nuostoliai, o perspektyva lieka neaiški. Galimybė, kad abi pusės sudarys paliaubas, artimoje perspektyvoje yra nedidelė. Konflikto eiga gali pasukti ir dar didesnės eskalacijos keliu, galinčiu nulemti Izraelio pajėgų antžeminės operacijos pradžią. Tokiu atveju aukų skaičius išaugtų dramatiškai.

Kokią taktiką konflikte naudoja žydai ir arabai? Kuri pusė atsakinga už pastarojo konflikto pradžią? Kuo skiriasi kovojančių pusių požiūris į žmogaus gyvybę? Apie tai Alfa.lt kalbėjosi su karybos apžvalgininku dr. Egidijumi Papečkiu.

– Susidūrimai ir riaušės gatvėse – ne naujiena Šventojoje Žemėje, tačiau tai ne visada perauga į karo veiksmus. Kodėl taip nutiko šį kartą ir kuriai pusei derėtų prisiimti atsakomybę už eskalaciją?

– Akivaizdu, kad „Hamas“ ir kitos radikalų grupuotės pasiruošė tam, kas vyksta dabar. Juk nebūna taip, kad iš vakaro kažkas įvyko ir ryte prasideda masinis apšaudymas raketomis. Šios raketos turėjo būti dislokuotos ir užmaskuotos paleidimo pozicijose, tam reikia didžiulio kiekio žmonių. Taigi, apie jokį spontaniškumą kalbos negali būti. Teroristinis išpuolis, o būtent taip ir reikia vadinti „Hamas“ veiksmus, leidžiant raketas į civilius gyventojus, buvo suplanuotas iš anksto.

– Į Izraelį leidžiamų raketų kiekis milžiniškas. Kaip „Hamas“ sukaupia tokį arsenalą?

– Jei anksčiau sudedamosios raketų dalys buvo daugiausia kontrabanda atgabenamos iš Irano, tai dabar didžioji raketų dalis pagaminama vietoje, iš parankinių priemonių. „Hamas“ stengiasi pasirengti kuo pigesnę amuniciją ir raketų kokybė jų nelabai domina – šaudyti netoli, o tikslumas jiems visiškai neaktualus, nes taikomasi į teritoriją, o ne, pavyzdžiui, karinius objektus – jiems pakanka žinoti, kad raketa nukris gyvenamajame rajone, o kuriame – jokio skirtumo.

Matyt, raketų arsenalas buvo kaupiamas ilgą laiką. „Jerusalem Post“, remdamasis šaltiniais žvalgyboje, pranešė, kad „Hamas“ sukaupė apie 12 tūkst. raketų.

skaityti plačiau