Holokausto aukų atminimo dienos kalboje, Seimo narys, Lietuvos įstatymų leidėjas sako, kad žydai ir komunistai  dalinasi atsakomybe

Holokausto aukų atminimo dienos kalboje, Seimo narys, Lietuvos įstatymų leidėjas sako, kad žydai ir komunistai dalinasi atsakomybe

(JTA) – JAV ambasadorius Lietuvoje ėmėsi neįprasto veiksmo, peikė Seimo narį, vietinį įstatymų leidėją  Holokausto istorijos iškraipymu, kuris  apkaltino tuo žydus.

Praėjusių metų vasarį ambasadoriaus pareigas užėmęs Robertas Gilchristas
pasipiktino Seimo istorinės atminties komisijos pirmininko, konservatoriaus Valdo Rakučio kalba išsakyta trečiadieni, Tarptautinio Holokausto atminties diena.

“Tarp pačių žydų netrūko Holokausto vykdytojų, ypač geto savivaldose struktūrose”, – sakė Rakutis. „Turime garsiai įvardyti šiuos žmones ir stengtis, kad daugiau nebūtų tokių, kaip jie“.

Lietuvoje dirbantis JAV ambasadorius Robertas Gilchristas pateikė kaltinimą po trečiadienį pasisakiusio Lietuvos parlamento nario, Seimo istorinės atminties komisijos pirmininko Valdo Rakučio kalbos.

“Tarp pačių žydų netrūko Holokausto vykdytojų, ypač geto savivaldos struktūrose”, – kalbėjo Rakutis Tarptautinę Holokausto atminimo dieną. „Turime garsiai įvardyti šiuos žmones ir stengtis, kad daugiau nebūtų tokių, kaip jie“.

Rakutis taip pat teigė, kad du karo laikų veikėjai, kolaboravę su nacistine Vokietija – Kazys Škirpa ir Jonas Noreika – nebuvo kalti dėl to, kad daugiau nei 95% Lietuvos žydų buvo nužudyti, – žudė daugiausia vietos gyventojai ir dažnai tų dviejų lyderių pasekėjai.

Ri, kad Tarptautinę Holokausto atminimo dieną Seimo narys kartoja  Holokausto kolaborantų Lietuvoje sukurtus iškraipymus ir gėdingai siekia apkaltinti žydus, kad jie yra nusikaltėliai“, – oficialioje Twitterio JAV ambasados paskyroje parašė ambasadorius Gilchristas Vilniuje.

Simono Wiesenthalio centro Rytų Europos reikalų direktorius Efraimas Zuroffas pareiškime teigė: „Rakutis aiškiai parodė, kad jam visiškai netinka vadovauti Seimo nacionalinės atminties komitetui, nebent Lietuvos istorijos iškraipymai ir melas yra pagrindinis reikalavimas jo užimam postui. “