Rimvydas Valatka. Hitlerečka iš Seimo NSGK

Rimvydas Valatka. Hitlerečka iš Seimo NSGK

Rimvydas Valatka, apžvalgininkas

LRT.t

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto gegužės 20-osios posėdis pramušė dar vieną šios kadencijos Seimo dugną. Balsavimo dėl Vyriausybės metinės ataskaitos metu vienas komiteto narys savo „už“ patvirtino Hitlerio nacių pasisveikinimo gestu.

Vaizdo įrašas, kuriame nacių gerbėjas, Seime besirūpinantis mūsų valstybės saugumu ir gynyba, neleidžia iš akies identifikuoti jo tapatybės.

Hitlerio gerbėjas Seimo NSGK nufilmuotas iš nugaros, jo veidą dengia karantininė kaukė. Tačiau nacistiniam pasveikinimui iškeltą ranką Seimo narys demonstruoja pabrėžtinai ilgai. Tarsi specialiai siekdamas, kad visi įsidėmėtų, koks lojalus jis yra Vyriausybės vadovui Skverneliui. Gerai dar, kad nesušuko Heil, mein Führer! ar Heil, Skverneli!

Iš visko sprendžiant tai valdančiosios daugumos narys. Bet šiuo atveju svarbesnis yra faktas, kad nei NSGK pirmininkas Gaižauskas, nei opozicijos atstovai niekaip nesureagavo į nacių pasisveikinimo gestą Seimo komiteto posėdžio metu. Tarsi taip ir turėtų balsuoti Seimo NSGK narys.

Į hitlerinį gestą balsuojant už Vyriausybės metinę ataskaitą sureaguoja vienas vienintelis Seimo narys. Bet ne taip, kaip derėtų europinės demokratinės valstybės parlamentarui. Jis nepasmerkia nacių ženklo, o tik pašnibždomis bando įspėti Hitlerio gerbėją, kad komiteto posėdis filmuojamas.

Įraše gerai girdisi, kaip jis šnypščia, kad tas Hitlerečka pasisaugotų, o tai, neduok, Dieve, žurnalistai sužinos:

– Ką tu darai, kameros, čia gi kameros! Viską filmuoja, bendraminti! – šnypčia jis į Hitlerio gerbėjo pusę.

http://https://www.youtube.com/watch?v=2ZATZiDvSdI

Nacistinis pasveikinimo gestas Seime – ne pirmas toks šio Seimo veikėjų išsišokimas.

Prieš pusantrų metų Seimo valstietis Kirkutis iš Seimo tribūnos šlovindamas premjerą Skvernelį lygino jį su Italijos fašistų vadu B. Mussolini. Lenkų rinkimų akcijos veikėjas Z. Jedinskis nuolat garbina sovietinių ir Rusijos fašistų ženklą Georgijaus juostelę. Valstietis Kepenis iš Seimo tribūnos niekino Lietuvos partizanų atminimą.

Prieš porą dienų minint Tarptautinę kovos su totalitarizmu dieną Užupyje atidengta atminimo lenta Vilniuje gimusiam Lenkijos kariuomenės rotmistrui Witoldui Pileckiui. Didvyriui, kuris norėdamas pranešti pasauliui apie Holokausto žudynes, savo noru pateko į Aušvico konclagerį.

Kraupiai simboliška, kad Aušvicą išgyvenusį W. Pileckį po karo nužudė sovietai. Ne mažiau simboliška, kad atminimo lentos kovotojui su dviem baisiausiais XX a. totalitarizmais atidaryme dalyvavo tik keli Seimo opozicijos atstovai ir europarlamentarai.

Narsaus vilniečio W. Pileckio atminimo neatėjo pagerbti nei Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Gaižauskas, nei tas Seimo narys, kuris Skvernelio Vyriausybės ataskaitai pritarė nacių pasisveikinimo gestu. Regis, daug anksčiau už koronaviruso karantiną Seime buvo įvestas karantinas padorumui.

Komentaras skambėjo per LRT RADIJĄ.