iš Ukmergės rajono savivaldybės internetinės svetainės ir „Facebook‘o“ paskyros
Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas lapkričio 24-ąją trumpam pamiršo visus rimtus darbus ir pareigas – užsijuosė prijuostę bei tapo kepėju. Ukmergės viešbutyje-restorane „Big Stone“ rajono vadovas minkė tešlą, voliojo jos volelius ir gamino iš jų žydiškos duonos chalos pynes. Chalų minkymo, pynimo ir kepimo edukacinį vakarą surengė Geros valios fondo (GVF) remiama Ukmergės žydų bendruomenė kartu su Vilniuje įsikūrusios košerinės kavinės „Beigelių krautuvėlė“ kepėjomis. Renginį vedė Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės projektų vadovė Dovilė Rūkaitė, o kepimui vadovavo vyriausioji „Beigelių krautuvėlės“ kepėja Riva Portnaja.
Chala – tai ypatinga, Šabui ir šventėms žydų šeimose kepama duona. Visa jos paruošimo, atplėšimo ir kepimo reikšmė glaudžiai siejasi su tradicijomis ir religija. Šios duonos pavadinimas reiškia kepalėlį ar paplotėlį iš atskirto atnašai pirmosios tešlos gabalėlio. Pasakojama, kad kasos pavidalo mielinės tešlos chala atsirado Vilniuje, kai nuo žydų dvasinio lyderio Vilniaus Gaono Elijahu ben Šlomo Zalman (1720–1797) laikų Vilnius tapo žydų intelektinio, kultūrinio ir politinio gyvenimo centru, kai patys žydai Vilnių vadino Lietuvos Jeruzale arba Žydų kultūros citadele. Pagal tradicijas Šabui (šeštadienių) šventėms ant stalo turėdavo būti dedamos dvi chalos. Anuomet jos buvo užsakytos pas vieną Vilniaus kepėją, kuris chalą supynė kaip kasą, nes buvo slapta įsimylėjęs geltonkasę lietuvaitę (žydaitės kasų nepina). Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė Vilniuje (LŽB) ir jos padaliniai 4 regionuose organizuoja atviras vietos bendruomenei chalos kepimo dirbtuves ir kviečia į Šabo vakarienės ceremoniją, atvirą visai bendruomenei.