Teroro išpuolis prieš Maskvos sinagogą verčia imtis didesnių saugumo priemonių ir Vilniuje

maskvos-sinagoga

Lietuvos žydų bendruomenė yra įbauginta po spalio 1d ginkluoto teroro išpuolio prie Maskvos sinagogos. Siekiant užtikrinti didesnį saugumą, šiomis dienomis paskelbtos Vilniaus Choralinės sinagogos taisyklės, kurios sudarytos, atsižvelgus į dažnėjančius Europoje išpuolius prieš žydus ir augantį pasaulyje terorizmo pavojų. Šių taisyklių privalu griežtai laikytis, nes jomis siekiama užtikrinti fizinį ir dvasinį besimeldžiančiųjų Taharat ha‘Kodeš sinagogoje saugumą ir orumą. Daugiau skaitykite: http://www.lzb.lt/2016/10/06/vilniaus-zydu-religine-bendruomenes-taharat-hakodes-sinagogos-taisykles/

Spalio 1d. šeštadienį užpulta Maskvos sinagoga. Teroristinio išpuolio metu sužeistas apsaugininkas. Pranešta, kad užpuolikas, galėjo būti nestabilios psichinės būklės. Jis suimtas. Ginkluotas šautuvu užpuolikas, veržėsi į sinagogą su degalų kanistru, grasindamas sudeginti žydų maldos namus. Užpuolikas šovė į apsaugininką, pataikė į galvą ir krūtinę, kai šis bandė neįleisti jo į sinagogą.

maskvos-sinagoge

Užpuolikas buvo suimtas. Policija kol kas neskelbia jokių užpuolimo motyvų ar platesnės informacijos. Maskvos sinagogoje Šabato maldai buvo susirinkę apie 150 maldininkų. Atvykęs užpuolikas ėmė grasinti sudeginsiąs sinagogą ir reikalavo susitikimo su Maskvos vyriausiuoju rabinu Pinchu Goldschmidtu.

Užpuolikas identifikuotas – Ivanas Lebedevas, 40-metų vyras, teigiama, kad jis yra psichinis ligonis.

Antisemitiniai išpuoliai, kaip teigia žiniasklaida, nėra dažni Rusijoje. Pastaruoju metu antisemitiniai išpuoliai dažni Vakarų Europos šalyse, kur gyvena didelės žydų bendruomenės, įskaitant Prancūziją ir Jungtinę Karalystę.