Paryžiuje pristatyta knyga apie Lietuvos visuomenės veikėją I. Veisaitę

Paryžiuje pristatyta knyga apie Lietuvos visuomenės veikėją I. Veisaitę

urm.lt

Lietuvos ambasadoje Paryžiuje spalio 3 dieną surengtas prancūzų autoriaus Yves Plasseraud knygos „Irena Veisaitė. Tolerancija ir veikla“ pristatymas. Publiką pasveikinęs Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje Dalius Čekuolis pasidžiaugė galimybe pristatyti prancūzų autoriaus anglų kalba parašytą knygą apie iškilią Lietuvos asmenybę, įkvepiantį tolerancijos pavyzdį ir aktyvią europinių vertybių puoselėtoją.

Vėliau vyko diskusija su knygos autoriumi, akademiku ir teisininku Y. Plasseraud bei vakaro viešnia – literatūrologijos profesore, teatro kritike, žmogaus teisių aktyviste I. Veisaite. Diskusiją moderavo istorikas, politologas, Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas, Politologijos katedros profesorius Šarūnas Liekis. Renginyje dalyvavo ir profesorės I. Veisaitės dukra Alina su sūnumi bei bičiuliai.

I. Veisaitė (g. 1928 m. Kaune) – gerai žinoma Lietuvos visuomenės veikėja, teatrologė ir literatūrologė, viena iš Atviros Lietuvos fondo steigėjų, nuo 1999 m. iki 2007 m. – Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos narė, įvairių tarptautinių ir nacionalinių nevyriausybinių organizacijų narė, apdovanota daugeliu garbingų Lietuvos ir kitų šalių apdovanojimų. I. Veisaitė savo veikloje visuomet iškelia dialogo, tolerancijos būtinybę net pačiose sudėtingiausiose gyvenimo situacijose.

Prancūzų teisininkas, istorikas, Baltijos valstybių ekspertas Y. Plasseraud parengė daugelį straipsnių ir išleido ne vieną knygą intelektinės nuosavybės, tautinių mažumų, tapatybės, rasizmo, prietarų, žydų kultūros ir bendrai šio regiono klausimais. Lietuvoje autorius pirmą kartą apsilankė 1968 m., o nuo 1978 m. šalyje lankosi reguliariai.

Knygą 2015 metais išleido leidykla „Brill“. Renginys buvo organizuotas bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu