Pergalės dienos minėjimas Panevėžio žydų bendruomenėje

Pergalės dienos minėjimas Panevėžio žydų bendruomenėje

Pergalės diena Panevėžio žydų bendruomenėje buvo paminėta  gegužės 8 ir gegužės 9 dienomis. Gegužės 8 d. Panevėžio žydų bendruomenės nariai padėjo vainikus prie paminklo, skirto žydų atminimui ,,Geto vartai“. Buvo uždegtos žvakės ir paminėti žuvusieji Panevėžio miesto žydai, taip pat ir visi Europos žydai, nekaltai nukankinti per II pasaulinį karą masinių žudynių vietose Panevėžyje ir daugiau nei 200 vietų visoje Lietuvoje. Sunaikinus Panevėžio žydus, praktiškai neliko ir gyvų tiesioginių Holokausto liudininkų. ,,Dar ilgai nekaltai išžudytų žydų palikuonys vaizduotėje mąstys apie tas paskutines savo artimųjų akimirkas, stovint eilėje prie duobės, įsivaizduos, kas tuo metu dėjosi jų galvose, ir kokios baisios laukimo valandos akistatoje su mirtimi…“

PPergales d.

Vėliau bendruomenės nariai perėjo prie paminklo, skirto žuvusiems kariams, kurie gynė Panevėžį ir visą Aukštaitiją. Per karo metus, laisvindami Lietuvą nuo nacių okupacijos, žuvo apie 80 000 Raudonosios armijos karių. Nemaža dalis jų buvo ir žydai, kovoję Lietuvos 16 divizijoje.

Bendruomenėje buvo paruoštas šventinis stalas, prie kurio sėdėjo karo veteranai, Leningrado blokados dalyviai, geto ir koncentracijos stovyklos kaliniai: Jurijus Smirnovas, Irena Giedraitienė, Jefim Grafman ir kiti. Tylos minute šventinio vakaro dalyviai pagerbė savo mirusius artimuosius, kariavusius arba buvo evakuotus iš karo zonų. O tokių Panevėžio žydų bendruomenėje buvo nemažai. Šventėje dalyvavo Rusijos federacijos ambasados atstovas Lietuvoje vyresnysis patarėjas Aleksandras Gancevas. Jis pasveikino visus narius su pergalės švente, veteranams palinkėjo stiprios sveikatos ir stiprybės. Jis pabrėžė, kad Europos žydai  nuo vokiečių nacizmo nukentėjo labiausiai, kaip jokia kita tauta.

Gegužės 9 d. Panevėžio žydų bendruomenės nariai kartu su Panevėžio visuomene aplankė Ramygalos g. esančias kapines, kuriose pagerbė nežinomų sovietų armijos karininkų, žuvusių kovoje su nacizmu, paminklą.