10 metų bendradarbiauja Panevėžio žydų bendruomenė ir Rožyno progimnazija

10 metų bendradarbiauja Panevėžio žydų bendruomenė ir Rožyno progimnazija

Sukako 10 metų, kai Panevėžio žydų bendruomenė kartu su Rožyno progimnazija vykdo bendrus projektus, skirtus tolerancijai ir jaunimo auklėjimui, draugystei su kitomis tautomis, gyvenančiomis Panevėžyje. Šį kartą projektas skirtas Holokausto atminimui Panevėžio krašte. Projekto pavadinimas ,,Tiltas tarp praeities ir dabarties“. Projektą finansuoja Geros Valios fondas. Projekte dalyvavo apie 200 vyresnių klasių mokinių, kurie gilinasi į Holokausto istoriją. Panevėžio žydų bendruomenė dalijasi informacija su Rožyno progimnazijos mokiniais bei vadovais, istorijos mokytoja Genute Žilyte ir progimnazijos direktore Aida Adikliene, pateikia turimą bendruomenėje informaciją apie Holokausto istorijos įvykius Panevėžyje ir jo apskrityje.

Gegužės 9 dieną progimnazijos patalpose atidaryta unikali progimnazijos mokinių darbų paroda (paveikslų, plakatų, fotografijų, foto muliažų). Šią parodą planuojama rodyti visoje Aukštaitijoje ir pristatyti ekspoziciją Lietuvos žydų bendruomenės fojė šių metų rugsėjo 23 dieną, kai bus minima Lietuvos žydų genocido diena. Pagal projektą suplanuota su vyresniųjų klasių moksleiviais aplankyti ir sutvarkyti masinių žudynių vietas: Kurganavos mišką ir Žaliąją girią. Jau tapo tradicija, kai progimnazijos mokiniai kartu su Panevėžio žydų bendruomenės nariais gegužės pabaigoje tvarko šias vietas drauge su mokytojais. Progimnazija rodo iniciatyvą, kad net ir mažuose Panevėžio apskrities miesteliuose, Pasvalyje, Raguvoje, Ramygaloje, kur jau nėra išlikusių žydų, mokiniai sutvarko žydų atminimui skirtas vietas. Parodos atidarymo metu pasisakė Rožyno progimnazijos direktorė A.Adiklienė  padėkojo mokiniams už surengtą parodą ir Panevėžio žydų bendruomenei už bendradarbiavimą ir dalyvavimą progimnazijos renginiuose. Tolerancijos centro vadovė, Rožyno progimnazijos istorijos mokytoja G. Žilytė pasakė, kad piešiniai – tai visų tolerantų darbai. Ji paaiškino pagrindinių darbų simboliką, pvz.: piešinys balandis narve simbolizuoja žydus gete, traukinys su siaubingais vagonais simbolizuoja koncentracijos stovyklas Dachau ir  Birkenau. Juodas varnas piešinyje – nešantis mirtį šauklys. Mokytoja priminė, kad yra pravesta daug pamokų, skirtų Holokausto istorijai.Parodos atidaryme dalyvavo visa progimnazija, daugiau nei 300 jaunuolių. Geriausių darbų autoriams buvo įteikti diplomai.

Jaunimas taip pat piešė paveikslus bei plakatus, skirtus teisuoliams, žmonėms, kurie gelbėjo žydus nuo mirties, rizikuodami savo ir artimųjų gyvybėmis. Rožyno progimnazijos tolerantai dažnai lankosi Panevėžio miesto žydų bendruomenėje, dalyvauja žydų šventėse PŽB pirmininkas Genadijus Kofmanas pabrėžė, kad ir po parodos bendradarbiavimas tęsis.