Lietuvos žydų litvakų bendruomenės košerinio maisto kavinė ”Beigelių krautuvėlė” ruošiasi PURIMO šventei. Vilniuje, kaip ir visame pasaulyje šią savaitę žydų bendruomenės kepa hamantašen sausainius, siunčia vieni kitiems maisto ir gėrimų krepšelius dovanų – „Mishloach manot“ bei rengia linksmiausius metų vakarėlius. Purim – bene vienintelė diena metuose, kuomet žydams leidžiama prisigerti iki žemės graibymo.
Kavinės ”Beigelių krautuvėlė” kepėjos šiemet vilniečiams siūlo keletą sausainių rūšių. „Raudonasis aksomas“ šiemet užkariavo žydiško maisto tinklaraščius ir įkvėpė mūsų kepėjas kurti. O hamantašenai su mielėmis kepami, atkuriant Lietuvos žydų bendruomenės narių šeimos receptus.
Vyriausioji kepėja Riva Portnaja pasakoja, kad jos šeimoje hamantašenai vadinami omentašenais, o jos mama į tešlą visada dėdavo mielių. Litvakiško hamantašeno įdaras daromas tik iš aguonų, o sausainio trikampėlis formuojamas beveik uždarai.
Kavinė „Beigelių krautuvėlė“ prekiaus sausainiais tik dvi dienas, o Vilniaus ir litvakų bendruomenės vaikai gaus dovanėlių, jei ateis į kavinę su purimo kaukėmis arba pasakys slaptažodį HAG PURIM SAMEACH – ,,Linksmo Purimo“ hebrajiškai.
Kavinės ”Beigelių krautuvėlė” Vilniuje, Pylimo 4, kvies visus vaikus atsiimti „Hamano ausų“ :
Kovo 23 d. 11 – 20.00 val. Kovo 24 d. 11 – 16.00 val.
Kilus klausimams, galite kreiptis: kavine@lzb.lt arba projects@lzb.lt
Foto: Raudonasis aksomas – hamantašen sausainiai ©Beigelių krautuvėlė